menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet tervPolitikai nyugtalanság és természeti katasztrófák miatt az utóbbi években a világ újságjainak címlapján folyamatosan megtalálhatóak a menekültválságot és annak következményeit taglaló cikkek. Ezek az események folyamatosan kihívások elé állítják a világ kormányait, az aktuálpolitikai magyarázatoktól függetlenül. Az egyik legnagyobb probléma a nagy létszámú menedékkérőnek hosszabb távon lakóhelyet biztosítani. Ez inspirálja az építészeket is, akik számos megoldást javasolnak, amellyel könnyebbé lehet tenni az otthontalanok életét.

 

 
menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet terv

A cikkben szereplő fényképeket a tervezők/irodák készítették.

Aber Seikaly olyan sürgőségi menedéket tervezett, amely bármely éghajlaton felállítható, az  összecsukható, különleges szerkezet ráadásul biztosítja a modern élet olyan szükségleteit is, mint a vezetékes víz, az elektromos áram és a meleg. Vékony műanyag csövekből és nyújtható szövet membránból áll az a speciális anyag, amely nagy melegben biztosítja a szellőzést, hidegben viszont le lehet zárni, így növelve a belső hőmérsékletet. 
menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet terv

Az üreges csövekben a víznek és az elektromos vezetékeknek teremtettek helyet. A tervező tovább akarja fejleszteni az anyagot, úgy hogy a napsugárzást elektromos árammá alakítsa át, így tovább függetlenedhetne a központi rendszerektől. A kupola alakú építmény csúcsán víztároló tartály található, amelyben esővizet vagy helyi források vizét lehet használni.

Seikaly célja az volt ezzel a sátorral, hogy a menekülteknek még szélsőséges körülmények között is a civilizáció lehető legkevesebb vívmányáról kelljen csak lemondaniuk ideiglenes lakásaikban.

menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet terv

Ma már látjuk, hogy az eredetileg rövid időre tervezett menekült táborok évek óta állnak Törökországban és Görögországban, így olyan közösségi építményekre is szükség lehet, amelyekre korábban nem gondoltak.

Erre kínál megoldást két fiatal építész Bonaventura Visconti di Modrone és Leo Bettini Oberkalmsteiner Maidan sátra, amellyel lehetővé válik a táboron belüli közösségi terek kialakítása.

menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet terv

A sátor 200 négyzetméter alapterületű, a könnyű alumínium vázat víz, szél és tűzálló textil borítja. Az egyszerű szerkezet gyors telepítést és könnyű karbantartást tesz lehetővé és akár 100 embernek is biztonságos menedékül szolgál. A kör alakzat és a  minden irányba nyitott oldalfalak tudatos választás a tervezők részéről, céljuk az volt, hogy a menekültek a sátrat bárhonnan megközelíthessék és minél több személyes kapcsolat alakulhasson ki közöttük. A sátor számos célra felhasználható, egészségügyi és oktatási központként ugyanúgy használható, mint piacként vagy akár vallási helyszínként is.

menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet terv

Ma már jól látszik, hogy a menekültválság nem olyan probléma, amit gyorsan és egyszerűen meg lehet oldani. A világnak fel kell készülnie arra, hogy a táborok akár évekig fennmaradhatnak. 

- füles -

forrás: www.archdaily .com