jamal abdul nasser kabiri szőnyeg perzsaszőnyeg befektetés trendfm

Jamal Abdul Naser, a Kabiri Szőnyegház afgán tulajdonosa volt az Archichat vendége, aki a lakóépületek, ingatlanok belső berendezése és belsőépítészeti megoldásai mellett a szőnyegek értékéről, történelméről is beszélt a Trend FM műsorában.

 
 

Nem feltétlenül építészeti, sokkal inkább belsőépítészeti megközelítésből hívta meg műsorába Mezei Dániel az afgán üzletembert, aki elsőként a szőnyegről, mint műtárgyról beszélt.  Az Archichattől azonban mindez nem szokatlan, mert a műsor szlogenje szerint „Minden, ami építészet” fontos lehet, így az is, amit egy megépült térben használni lehet.  

Nem árt tudni, hogy a műsor vendégének Buda szívében, a Krisztina körúton lévő üzletében valóban míves darabok találhatóak és persze egy kis keleti hangulat: Jamal Abdul Naser teával, kávéval várja az új és a visszatérő vásárlókat. Jamal már harminc éve magyar állampolgár, itt végezte egyetemi tanulmányait, így remekül ért és beszél magyarul. De miként kapcsolódhat mindez egy építészeti műsorhoz? Erre a műsor állandó szakértője, az építész Kendik Géza adott választ felütésként:

 

jamal abdul nasser kabiri szőnyeg perzsaszőnyeg befektetés trendfm

A kép forrása: lokal.hu

„Azt szoktuk mondani, hogy mi építészek felsőruha készítők vagyunk. Mi elkészítjük az épületnek a külső vázát, tereit, de azért nagyon szeretek visszajárni azokba az épületeimbe, amelyeket egy jó belsőépítész terveivel sikerült megalkotni. Mert kíváncsi vagyok, hogy alakult, miként csinosítják.”

jamal abdul nasser kabiri szőnyeg perzsaszőnyeg befektetés trendfm

Van tehát összefüggés és erre Jamal Abdul Naser is rögtön ráerősít.

„A szőnyegek keletkezése, anyagválasztása és a minták mind-mind a terek díszítését szolgálják. Ha úgy teszik feldíszítését – a példánál maradva. Krisztus születése után az ötödik században kezdett divatba jönni a szőnyeg és az anyaga az évezredek alatt nem változott. Használják ma is a kendert, pamutot, gyapjút és a selymet. De használtak – udvari megrendelésre – nemesfémeket is, amelyeket beleszőttek az anyagba.”

Persze már az iszlám megjelenése előtt is gazdag textil-és szőnyegművészet virágzott, elsősorban a keleti, közép-ázsiai területeken, amely elsősorban a pásztorkodó nomádok kreativitását dicsérte. Ezek színoldala csomózott volt. A legrégebbi szőnyeg az 1940-es években, a dél-szibériai Pazirik közelében fellelt jégbe fagyott 1,8X2 méteres nagyságú gyapjúszőnyeg, ami feltehetően időszámításunk előtt készült. Erről Jamal Abdul Naser is említést tett. Arról is szó esett, hogy a keleti kultúrákban a szőnyeg nem csupán használati tárgy, hanem a társadalmi rangsort is magában hordozza. Az emberek ezen esznek, élnek, imádkoznak. Nem mindegy, hogy milyen szőnyegen teszik mindezt, így aki megteheti, az minél drágább szőnyeget használ a mindennapokban.  

jamal abdul nasser kabiri szőnyeg perzsaszőnyeg befektetés trendfm

A műsorban sok egyéb téma mellett a szőnyegek értékállósága is szóba került: érdemes-e befektetésként szőnyeget vásárolni?

„A szőnyegeknek komoly értékük van. Főképp, ha valaki ért hozzá és úgy vásárol szőnyeget, hogy előtte szakértővel konzultál. A szőnyegkultúra egyre terjed Európában, így Magyarországon is. A szőnyeg nagyon értékes, mert ha az ember valóban olyat választ, ami a szíve csücske, akkor az értéket képvisel. Azonban ha ért hozzá és jól választ, akkor nem csupán neki értékes, másoknak is, ráadásul mindez időtálló. A régi szőnyeg éppen ezért komoly érték. Sokan kidobják, ami nagy felelőtlenség, mert a szőnyegeket érdemes restaurálni. Sok olyan darabot láttam, amelytől megszabadult a tulajdonosa, pedig milliós értékről beszélünk.”

De mi történik akkor, ha valaki egy újonnan épített teret kíván berendezni, esetleg egy újonnan vásárolt térbe szeretne magas színvonalú művészi munkát látni és azzal élni a mindennapokban.

„Természetesen vannak darabok, amelyek mindennapos használatra valók. Azonban vannak olyan darabok, amelyeket befektetésnek ajánlok. Meg tudom különböztetni azokat a darabokat, amelyek valóban értékállóak, és ha megfelelően használja az ember, akkor nem csupán tartja, növeli is az értékét. Vannak megbízásaim, mert ezt mások is tudják már. Előfordul, hogy hosszú ideig vadászok egy olyan szőnyeget, amit a megrendelő szeretne, és amíg megtalálom, sok idő eltelik. De a mai világban megéri.”

Azonban nem csupán anyagilag, esztétikailag is sokat érhet egy szép perzsaszőnyeg. Mert ami a legfontosabb: a kalligráfia az iszlám művészet egyik legfontosabb ága, mert a muszlimok hite szerint istenük a Koránban nyilatkoztatta ki magát, tehát a betűk is szentek. Az, hogy az iszlám hagyományosan tiltja az emberek ábrázolását, a muszlim művészeket arra ösztönözte, hogy virág, növény valamint geometrikus motívumokon, valamint az arab betűkön alapuló díszítőstílust dolgozzanak ki.  Ez látszik egy szép szőnyegen.