bambusz ház építészet építőanyagA bambusz az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény, amellyel az élet számos területén találkozhatunk, textília, étel vagy akár épület formájában is. A növény a fűfélék közé tartozik, sokan mégis fának nevezik, mivel egyes fajai elérhetik a 20 méteres magasságot is. Rendkívül gyors növekedése miatt a fenntartható építészet egyik legfontosabb alapanyaga lehet, a telepítés után már 4-5 évvel elkezdhető gazdasági felhasználása.

 
 

Fotó a bevezetőben: Rio Helmi és Errol Vaes

Építőanyagként kiválóan hasznosítható, szakítószilárdsága az acélhoz hasonló, a nyomásnak ugyanúgy ellenáll, mint a beton, emellett üreges szerkezete miatt könnyű és hajlékony. Ázsiában már több száz éve használták, de elsősorban csak ideiglenes építmények készítésére, mert a termeszek néhány év alatt tönkretették az épületeket. Ma bórral kezelik a levágott növényt, mely emészthetetlen a rovarok számára, ezáltal megnyílt a lehetőség a hosszabb időtartamú felhasználásra is.

bambusz ház építészet építőanyag

Fotó: Andrea Fitrianto

Tavaly ősszel Indonéziában rendezték meg a második Bambusz Biennálét, amelynek ideje alatt építették meg ezt a 18 méteres gyalogos hidat Java szigetén, a történelmi Solo városában.

 bambusz ház építészet építőanyag

Fotó: Andrea Fitrianto

 A híd szerkezetét a folyó mentén állították össze, az oszlopokat horganyzott acél csavarokkal rögzítették egymáshoz, majd mobil daruval emelték a helyére. A még hosszabb élettartam érdekében a padló vasbetonból készült, míg a gyalogosokat tető védi a trópusi esőktől.

bambusz ház építészet építőanyag

Fotó:Longquan International Bamboo Commune

Kína dél-keleti részén, Baoxixiang városában építették meg ezeket az energia hatékony házakat, melyeknek a szerkezeténél és a belső tereinél használták fel a helyi bambuszt.

bambusz ház építészet építőanyag

 Fotó: Longquan International Bamboo Vommune

 Az egyforma hosszúságú oszlopokat alumínium szerkezeti elemekkel kötötték össze. Ezzel a megoldással egy új ipari építési rendszert hoztak létre, amelynek előnye a könnyű szerelhetőség mellett az esetlegesen megsérült bambuszoszlopok gyors cserélhetősége.

bambusz ház építészet építőanyag

Fotó: Rio Helmi és Errol Vaes

A bambusz építészet egyik legfontosabb apostola Elora Hardy, aki számos előadása mellett a gyakorlatban is népszerűsíti ezt az innovatív megoldást. Indonéziában hozta létre az IBUKU nevű cégét, amely már több helyszínen épített fel bambusz házakat. A megvalósult projektekből én ezt a gyönyörű, 750 négyzetméteres családi házat emelném ki. Bali szigetén az esőerdőben egy folyó partjára, szinte teljes egészében bambuszból épült ez az öt emelet magasságú 4 hálószobás épület.

bambusz ház építészet építőanyag

Egy központi toronyban található a lépcsőház, ebből nyílnak a hálószobák, a könyvtár és a játékszoba. A szabadtéri nappalit, konyhát és étkezőt egy merész híd köti össze a ház centrumával . Aki esetleg kedvet kapott, az egyik legismertebb szálláskereső oldalon akár le is foglalhatja ezt a szédületes házat.

bambusz ház építészet építőanyag

 Fotó: Rio Helmi és Errol Vaes

 A három példa azt gondolom, látványosan bizonyítja, hogy a bambusz a következő évtizedek környezettudatos építészetének legfontosabb építőanyaga lehet.

- füles -

Forrás: www.archDaily.com, www.qz.com, www.ibuku.com, www.sokszinuvidek.hu