építészet házak keskeny japán archichatJapán, a hegyek és a zsúfolt városok hazája. Néhány hete egy gyönyörű hegyi nyaralót mutattam be, most pedig két keskeny városi épületre szeretném felhívni a figyelmet, melyeket a FujiwaraMuro építészeti iroda tervezett, kis helyre. Lehet, hogy vannak ennél keskenyebb házak a világon, de valószínűleg nem sok.

 

Az elsőt Kobe belvárosi lakónegyedében egy alig harminc négyzetméteres foghíj telken hozták létre. A két oldalról körbevett szűk terület sokáig elriasztotta a befektetőket, ez a japán iroda azonban olyan kihívásként fogja fel az ilyen lehetőségeket, melyek sikeres megoldásával a világ építészeti magazinjainak a címlapjaira lehet kerülni.

építészet házak keskeny japán archichat

A képeket Toshyuki Yano készítette.

A telekre egy kevesebb, mint három méter szélességű, három emelet magasságú, faborítású épületet terveztek, amelyben egy 63 négyzetméteres világos lakás kapott helyet. A földszinten egy nyitott garázs áll, amelynek a hátsó falán található bejáraton keresztül juthatunk be a lakásba. Az egységes fahomlokzatot három, eltérő magasságban lévő és különböző méretű ablak töri meg, ahonnan a városra és a környező hegyekre is remek kilátás nyílik. A bejárati folyosó egyik oldalán beépített tárolókat láthatunk, velük szemben a másik oldalon a család zuhannyal és káddal felszerelt fürdőszobája található. Az előtér végén elhelyezkedő lépcsőn juthatunk fel az első emeletre.

építészet házak keskeny japán archichatAz első emelet a lakók által leggyakrabban használt színtér. Központjában az étkező áll, amit egyik oldalról a konyha és a hozzá kapcsolódó hátsó erkély, a másikról a két lépéssel lesüllyesztett nappali fog közre. Az étkező rész padlózata, a rajta álló padok és asztalok is rácsos szerkezetűek, ezzel a megoldással érték el, hogy a felette lévő tetőablak fénye eljusson a legalsó szintig is. Az étkező tér feletti függőleges fényfolyosót körülölelő egyik falon egészen a tetőablakig tartó polcrendszert helyeztek el.

építészet házak keskeny japán archichat

A legfelső emeleten, melyet a világító folyosó szel ketté, a szülők hálószobája és a gyerekszoba található. A két szobát összekötő keskeny folyosó és az egymással szemben elhelyezkedő nyílások vizuálisan egyetlen lakóteret alkotnak, de függönnyel elválaszthatóak, így az intimitás is megteremthető. A szülők hálójából keskeny létrákon lehet a tetőre kijutni.

építészet házak keskeny japán archichat

Hasonló szűk helyen épült fel Oszakában az iroda egy másik épülete. Itt is egy háromemeletes házat emeltek kicsi alapterületre, a fényt azonban az elsőtől teljesen eltérő módon jutatták be a lakásba. Az utcára néző homlokzat teljesen nyitott, faburkolat helyett hatalmas üvegfalakon árad be a napfény a belső terekbe. A család magánélete rozsdamentes acélfüggönyök behúzásával biztosítható.

építészet házak keskeny japán archichat

A lakás belsejében a fehér falak, a sötét fapadló és a minimalista berendezés a szűk tér ellenére is nagyvonalú hatást kelt. Az egymástól eltolt belső szinteket több oldalról is meg lehet lépcsőkön keresztül közelíteni. A nyitott tereknek köszönhetően a lakás szinte bármelyik pontjáról gyönyörködhetünk az elegáns környezetben.

építészet házak keskeny japán archichat

Ez a két épület a bizonyíték arra, hogy kelő kreativitással és magas szintű technikai tudással az elsőre beépíthetetlennek tűnő területeken is létrehozhatóak gyönyörű otthonok.

- füles -

Forrás: www.dezeen.com, architect.com, inhabitat.com