Karácsony előtt mindenkire ráfér egy kis kikapcsolódás - erre a célra ajánljuk sok szeretettel Bartos Erika "Budapest titkai" című kiállítását a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kisgalériájában. 

 

Budapest titkai, Budapest rajzban - két különleges kötet, nem csak építészeknek

Talán az év legszebb és bizonyosan egyik legnépszerűbb építészeti albuma lett az építész-, rajzoló- és írónő azonos című könyve. Csodálatos, kézi grafikák és számos fotó is illusztrálja a kötetet, így válik Budapest személyes hangvételű bemutatkozásává. Bogyó és Babóca meséi magukkal ragadták a gyerekeket, most pedig az idősebb korosztályt varázsolja el a szerzőnő. A "Budapest titkai" című könyv sikerét bizonyítja, hogy mostanra az első kiadás teljes számban elkelt.

Ha azonban még nem talált volna karácsonyi ajándékot építész ismerősének, ne aggódjon: a rövidebb, kizárólag grafikákat tartalmazó "Budapest rajzban" még kapható.

Míves és sokszínű, mint Budapest maga

Múlt hét péntek óta pedig testközelből is megismerhet a közönség egy válogatást a két kötet illusztrációiból. A Szabó Ervin Könyvtár galériatermében megnyitott kiállítás olyan, mint a szerző és eddigi munkái: finom és letisztult. Az üveg mögött számos régi budapesti épület portréját láthatjuk, a grafikák megidézik a 19. század építészeti rajzainak végtelen részletgazdagságát egy olyan egyedi ízzel gazdagítva, ami eltéveszthetetlenül frissé teszi a kiállított anyagot. Ne hagyja ki, ha végre szeretné megérteni a Kálvin téri metrócsomópontot!

Nemcsak felnőtteknek, de az egész család számára lélekemelő kikapcsolódás lehet a tárlat, a legkisebbeknek is tartogat ugyanis meglepetést. Amellett, hogy ők is felfedezhetik Budapest híres épületeit a szüleikkel együtt, a kiállítás egyik falán Bartos Erika gyermekkönyv-illusztrációi közül is helyet kapott néhány. Olyan különlegességeket és "műhelytitkokat" is láthatunk, mint Bogyó és Babóca házainak terve, karaktertervek vagy épp ellátogathatunk Hopplával Pécsre a képeken keresztül.

Ha tehát szeretnének kicsit kiszakadni a karácsonyi forgatagból vagy az év végi hajtásból, látogassák meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat! Belelapozhatnak a könyvbe is, és a remek olvasnivalók mellett akár a legkisebbekben is kedvet ébreszthetnek a kiállításlátogatásra.

MA.