makovecz imre kormányhatározat örökség alapítvány csernyus lőrinc archichatA Makovecz Alapítvány működéséről és feladatairól beszélgetett Csernyus Lőrinc Ybl- díjas építész az alapítvány egyik kurátora a Trend FM építészeti műsorának legutóbbi adásában, az Archichatben.

 

Kép a leadben: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Piliscsaba. Fotó:hetek.hu

A műsor apropóját az adta, hogy már három éve tart és végéhez közeledik az a feltáró munka, amely Makovecz Imre építészeti örökségét rendszerezi és digitalizálja. Ezt a feladatot a Makovecz Alapítvány tagjai végzik társadalmi munkába, amelynek Csernyus is tagja. Mezei Dániel műsorvezető felvetésére, mely szerint úgy tűnik, hogy munkájukat, eredményeiket a kormány elismeri, az építész elmondta, hogy a 2015-ös kormányhatározat, amely a neves, Makovecz Imre építész által tervezett házak felújításáról és a már meglévő tervek, vázlatok alapján a még fel nem épült házak megvalósításáról szól most új megvilágításba került.  

makovecz imre kormányhatározat örökség alapítvány csernyus lőrinc archichat

Művelődési ház Sárospatak. Fotó: makovecz.hu

Egy évvel később tavaly decemberben már konkrét összegeket is elkülönített erre a kormányzat: elsőre 7 milliárd forintot, majd évente 2020-ig újabb 1.4 milliárdot lehet a projektre költeni. Első ütembe 15 épület felújítására, bővítésére, vagy felépítésére kerül sor erre tett javaslatot az alapítvány kuratóriuma. A kiválasztás borzasztó nehéz volt – mondta el Csernyus Lőrinc. Ennek oka, hogy több mint kétszáz épület valósult meg Makovecz Imre életébe és ennek legalább kétszerese létezik még vázlatokban vagy tervrajzon.

makovecz imre kormányhatározat örökség alapítvány csernyus lőrinc archichat

Evangélikus Templom Siófok.  Fotó:mapio.net

A kiválasztás egyik fontos szempontja, hogy a szocialista időkben az állami építőipar által rossz anyagokból, rossz minőségben felépített házakat felújítsák úgy, hogy ezek továbbra is magukon hordozzák az építész szellemi örökségét.

Még nehezebb és izgalmasabb feladat az eredeti tervek alapján új épület létrehozása, ez fog történi a Szabolcs-Szatmár megyei Tyukod községben, ahol új iskolaépületet fognak emelni. A munka első eredményeit már 2018-ban látni lehet majd.

Az alapítvány további terveihez kapcsolódik egy Makovecz Központ létrehozása, abban az épületben, amelyet az építész utoljára tervezett magának és feleségének, de beköltözni már nem tudott.

- Füles -