Chester storyhouse közösségi ház legdrágább építészet archichatNéhány hete egy amerikai kisváros közösségi projektjéről írtam, ahol egy szétnyitható házból készül nézőtér és így alakul ki egy közösségi tér. Ma egy ennél jóval drágább épületet, az angliai Chester 37 millió fontból megvalósult új kulturális központját mutatom be. A két vállalkozást az köti össze, hogy mindkét város vezetői szükségesnek tartották egy olyan közösségi hely megteremtését, amely a városlakók kulturális igényeit a lehető legjobban kiszolgálja.

 

Chester storyhouse közösségi ház legdrágább építészet archichat

Fotók: Peter Cook

A Bennett Associattes építész iroda egy 1930-as építésű art-deco stílusú mozi épületet újított fel és egészített ki egy hozzá hasonló torony épülettel. Az eredeti mozi mellett közkönyvtár és színház, bárok és kávézok kaptak helyett az épületben. A döntéshozók célja az volt, hogy a moziba járó fiatalabb korosztályokat bevonják más kulturális programokba is. Ezt szolgálja a könyvtár különleges nyitva tartási ideje is, amely reggel nyolctól este tizenegyig fogadja a látogatókat. Magyar szemmel furcsának tűnhet, hogy a könyvek szabad polcokon vannak, nincsenek különleges biztonsági intézkedések a védelmükre. Az épületben nem találhatóak hagyományos jegypénztárak, csak automaták. A színházban a fapados repülőjáratokhoz hasonló árszabás működik, a jegyek ára a vásárlás idejétől függ.

Chester storyhouse közösségi ház legdrágább építészet archichat

A homlokzatot az eredeti téglaborítás uralja a felújított és az új részeken is, amelyet hatalmas tejfehér üveg ablakok és rézzel borított blokkok törnek meg. Az újonnan készült toronyban található a 800 fős színházterem és egy stúdió színpad is. A színházi terek megfelelő akusztikáját az épületben kialakított belső acélszerkezettel érték el.

Chester storyhouse közösségi ház legdrágább építészet archichat

Az új és a régi részeket összekötő területet foglalja el a hatalmas központi lépcsőház, amely az üvegezett külső felületnek köszönhetően kívülről is látható. Ebből a térből eltávolították a falakat, így látható vált a színpadot körülvevő íves fal és a mennyezet art-deco stílusú görbe vonalú vakolata. Ebben a kétszintes épületrészben található a nyitott könyvtár, a kávézó és az étterem is. A vörösre festet lépcső és feljáró elé egy hatalmas vetítővásznat lehet leengedni a az előtérben, amely leginkább éjszakai filmvetítésekhez használható.

Az eredeti mozi helyett a félemeleten alakítottak ki egy százfős termet egy zárt tejüveg dobozban, amely változatos színű háttérvilágítást is kaphat.

Chester storyhouse közösségi ház legdrágább építészet archichat

Az épület május 4-i megnyitásával az egyik legnagyobb kulturális beruházás fejeződött be Angliában. Most már csak a nyolcvanezer helyi lakoson és az itt tanuló tizenötezer egyetemistán múlik, hogy egy élő városi környezet, vagy egy felesleges luxus épület jött létre.

 

- füles -

 

 

Forrás: dezeen.com, theguardian.com, bdonline.co.uk, thedoublenegative.co.uk