klímaváltozás jövő háza építészet víz archichatNapjaink egyik sokat vitatott témája a klímaváltozás és annak vészjósló következménye, a tengerszint megemelkedése. Felmérések szerint ez a válság ráadásul alig 100 éven belül valóssággá válhat, melynek következtében az emberiség egy része vízre épülő városokba kényszerülhet.  Talán Vincent Callebaut belga építész „aequorea” lakáspiaci megoldása kissé enyhíti az olvadó gleccserek jövőképétől való félelmet.

 

Ez a 20000 fő befogadására képes úszó város jelenleg tervezés alatt álló koncepció. Az úszó komplexumban minden megtalálható lesz, ami egy igazi városban: irodák, hotelek, sportpályák, lakóhelyiségek. A tervek szerint Rio de Janeiro partjai mellett épülne meg elsőként.

klímaváltozás jövő háza építészet víz archichatA létesítmény külseje igencsak tükrözi a tervező védjegyét, a zöld projektet. A felszínen farmok és zöldségeskertek jellennek meg, melyek a halászat mellett a másik fő táplálékot biztosítják a lakóknak. Az ivóvizet egy speciális (OTEC) erőmű állítja elő sós vízből.  Amellett, hogy a lakáspiac mentőöve lehet, környezettudatos is.

Az elektromos energiát az építményre csillag alakban elhelyezett vízturbinák termelik. A komplexum fűtése sem mindennapi módon történik, ugyanis a microalgák, melyeket a város falain belül termesztenek, képesek lekötni az ember által kibocsátott széndioxidot, melyet energiává tudnak konvertálni.

klímaváltozás jövő háza építészet víz archichatMásik jellegzetessége, hogy a medúzáról mintázott létesítmény energiájának legnagyobb részét „karjai” segítségével a hullámzásból nyeri ki. Továbbá a „karok” segítségével az épület „úszni” tud ezáltal könnyen mozgathatóvá válik.  A tervek alapján az építmény az óceánok szemetéből épül meg, mely algákkal kombinálva kiváló építőanyagként funkcionálhat. Elemeit a népszerű 3D nyomtatással képzeli el a tervező.

klímaváltozás jövő háza építészet víz archichat

Ez az utópikus megoldás a várakozások szerint a tengeribetegek körében is népszerű lesz, mivel az építmény geometriájából adódóan tökéletesen ellenáll a hidrosztatikai nyomásnak. Ezenfelül, ha a dupla kagyló alak megtelik vízzel, az egész építmény gravitációs centrumát lejjebb húzza, így vihar vagy földrengés esetén is biztonságos marad.

Vincent Callebaut terve igazán kiemelkedő, mivel kiutat mutat a klímaváltozás emberiségre nézve tragikus végkifejletéből, az ötlet környezetbarát, semmilyen káros anyagot nem termel és emellett külön energiaforrásra sincs szüksége.

- Panna - 

 

Forrás: www.businessinsider.com, vincent.callebaut.org/, www.archdaily.com