ufo kikötő park japán építészet archichat

A japán Nendo design stúdió első köztéri munkája felülről jobban hasonlít földönkívüliek leszállóhelyére, mint tényleges funkciójára: egy japán kisváros köztéri parkjára. A tervezők az ötletet a park különleges formájú épületeire azonban nem a scifik világából, hanem a város határában lévő több mint ezerötszáz éves sírokból merítették.

 

A város vasútállomása mellett lévő kihasználatlan területen, három év alatt készült el a 6000 négyzetméteres közpark. Az ősi sírok újraértelmezett formái a különböző építményeknél egyszerre szolgálnak ülőhelyként, lépcsőként vagy éppenséggel tetőként.

ufo kikötő park japán építészet archichat

A fotókat Takumi Ota és Daici Ano készítette

A különleges formájú épületekben kávézó, ajándékbolt és egy turisztikai információs központ is helyet kapott. Ezek mellett zenei színpadot és játszóteret is találhatunk a területen, de van olyan létesítmény is, amit könnyedén át lehet alakítani egy szabadtéri mozielőadáshoz.

ufo kikötő park japán építészet archichatA csészealjak négy különböző magasságban épültek. Az alkotók azt próbálták elérni, hogy a különböző funkciójú terek zajai ne okozzanak problémát, hogy akár egy időben többféle esemény is megrendezhető legyen.

ufo kikötő park japán építészet archichatA hatalmas, kör alakú betonszerkezetek előregyártott elemekből készültek, amelyeket a helyszínen állítottak össze. Ennek a módszernek köszönhetően a nem hétköznapi formájú építmények beruházási költségeit alacsonyan tudták tartani.

ufo kikötő park japán építészet archichat

A tervező iroda vezetőjének, Nendo Satonak ez volt az első építészeti projektje. Bár építészként végzet a tokioi Waseda Egyetemen, eddig elsősorban bútorok és kiegészítők tervezése foglalkoztatta. Ez alapján nem csodálkozhatunk, hogy az épületekben található  bútorok tervezése is az ő nevéhez fűződik.

A tér a Cofufun elnevezést kapta. Az összetett szó utal az ihletet adó Cofun ősi japán sírokra és a mindennap használt funfun japán kifejezésre, melynek jelentése boldog, öntudatlan és zümmögő. A tervezők célja sikeresnek tűnik, az ide betérő gyerekek és felnőttek az időből kiszakadva boldogan sétálnak és ugrálnak az éjszakai fényekben még futurisztikusabbnak tűnő építményeket magában foglaló parkban.

-füles -

Hallgasson minket minden hétfőn 15:00 órakor a Trend FM 94.2-ön. Archichat: építészetről beszélünk. 

Forrás: contemporist.com, designboom.com inhabita