dubai építészet per keret csoda archichatDubai modern épületeinek látképe az öböl menti arab államok gazdasági fejlődésének szimbóluma.  Ez a látvány az év végére egy újabb ikonikus épülettel fog bővülni, ekkora adják át a Dubai Frame építményét. Az angol elnevezés mutatja, hogy az épület egy hatalmas keretet formál, amelyen egyik irányból átnézve a modern felhőkarcolókat, a másik irányba tekintve a város hagyományos negyedeit láthatjuk. 

 

Kép a bevezetőben: The new York Times  

Az építmény lenyűgöző méretű, a két 150 méteres tornyot egy 96 méteres híd köti össze, amelyről a tervek szerint csodálatos látvány tárul a turisták szeme elé. A híd eredetileg teljes egészében üvegpadlójú lett volna, de az építkezés közben meggondolták magukat, mert a megkérdezett emberek többsége túl rémisztőnek találta az ötletet, hogy 150 méter magasan szinte a semmin lépkedne.

dubai építészet per keret csoda archichat

Fotó:shortlistdubai.com

Az építkezésnek már két éve készen kellett volna lennie, de a 2008-as gazdasági válság még a dúsgazdag várost is visszafogta. Most az átadás előtt újabb problémák merültek fel az épülettel kapcsolatban, ugyanis a tervező, Fernendo Donis, beperelte a várost és az építkezést vezető német ThyssenKrupp Elevator céget a szerzői jogok megsértése miatt.

dubai építészet per keret csoda archichat

Fotó: www.dezeen.com

A mexikói származású építész kilenc évvel ezelőtt nyerte meg a város által kiírt nemzetközi versenyt több mint 900 pályázó közül, de a megvalósításban már nem vett részt és állítása szerint az épület designjáért nem kompenzálták, ezért most pert indított.

A dubaji kormány visszautasította a vádakat véleményük szerint a verseny fődijaként kapott 100000 dollár átvétele után az építésznek nincs oka perelni. Ez a per is rávilágít arra, hogy az arab város gyors fejlődésének megvannak az árnyoldalai.

A világsajtó legtöbbször a szegényebb ázsiai országokból érkező építőmunkások kiszolgáltatottságáról ír, de több panasz hallható az olyan befektetők részéről is, akik a pénzügyi válság után hiába követelték pénzüket a városállamtól.

dubai építészet per keret csoda archichat

Fotó: www.dubai-parks.com

Az egészen biztos, hogy a felépült Dubai Frame a város egyik jelképe lesz. A per kimenetelétől is függ, hogy a hatalmas „keret” a szellemi tulajdon lopásának vagy a város újabb fejlődésének szimbólumává válik.

- füles -  

Hallgasson bennünket minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön vagy nézzen ránk a Facebookon archichat_trend néven. 

Forrás: www.dezeen.com, The New York Times és www.archdaily. com