perzsa építészet modern irán archichat fülesA több ezer éves perzsa kultúra és művészet, valamint a modern építészet találkozása egy különleges múzeumot eredményezett. Az itt található kiállítás célja, hogy bemutassa az iráni orvoslás hagyományait és mindennapjait. A gyógynövényektől az orvosi eszközökön keresztül a mai egészségügyi eredményekig teljes áttekintést kíván adni az érdeklődőknek

 

Az épület kialakításakor figyelembe vették a 2500 éves perzsa kertépítési hagyományokat. A szélsőségesen száraz éghajlatú területen a kerteknek mindig is különleges szerepük volt az itt élők életében, az életet adó oázist, a Paradicsomot jelentette számukra. A kertek a perzsa uralkodó osztályok kiváltságai voltak, általában egyetlen épületet találhattunk itt, amely megmutatta tulajdonosának társadalomban betöltött szerepét.

perzsa építészet modern irán archichat füles

Kívül sivatag, belül beton, de mégis szép. 

A múzeum környezete egy hagyományos perzsa kert, központjában a medencével, amelybe az ország folyóit szimbolizáló csatornák szállítják a vizet. A csatornák körül fűszer- és gyógynövényeket, illetve a környéken jellegzetes virágokat találhatunk.

perzsa építészet modern irán archichat füles

Perzsa épület előtt egy perzsaszőnyegszerű kárpit.

Az épület külsejét a középkori iráni építészetnek megfelelően színes kerámia lapokkal díszítették. A mintát az iszfaháni Loftollah sejk mecset szolgáltatta. A kézzel készült lapok a hagyományos zöld, sárga, piros és lila színekben pompáznak.  A történelem folyamán ez a színes világ a perzsa kertekben az épületek belső falain jelent meg, itt azonban a kortárs építészeti megközelítésnek köszönhetően már a bejárati falon is megfigyelhetjük őket.

perzsa építészet modern irán archichat füles

Nem egy Alhambra, de érdekes megoldás.

Irán legismertebb kulturális hagyománya a szőnyegkészítés, azt azonban kevesen tudják, hogy ezek a csodálatos perzsaszőnyegek is a kertet szimbolizálják. A zord téli napokon ezek a színes, kézzel csomózott szőnyegek emlékeztették tulajdonosaikat a természet szépségeire.

A múzeum tervezői ezt a hagyományt is meg akarták jeleníteni a kortárs építészet eszközeivel. Erre szolgál a külső fal mintázata, amely napsütéskor olyan árnyékot rajzol a betonra, amely a rajta sétálót egy hagyományos szőnyeg mintázatára emlékezteti.

perzsa építészet modern irán archichat füles

Gazdagon díszitett rácsozat. A cipő nem része az alkotásnak.  

Az épület tervezői ismerték és sikeresen alkalmazták a több ezer éves perzsa kultúra számos elemét, így sikerült létrehozni egy olyan egyedi alkotást, amely egyszerre szimbolizálja a modern és tradicionális Iránt.

- füles - 

Hallgasson bennünket minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön, ahol délután háromtól építészetről beszélünk. Archichat Trend. Ahol valóban építészetről beszélünk.