lakótelep építészet felújítás  szines ház archichat füles mezei kendik

Aki a hetvenes-nyolcvanas évek Kelet-Európájában nőtt fel, tanúsíthatja, hogy a létező szocializmusnak nem a vörös, hanem a szürke volt a jellemző színe. Az emberek szürke épületek között élték egyhangú életüket. A szocialista lakótelepek egyszínű tömbjei a rendszer legjellemzőbb képi megfelelői voltak. A mai modern épületek beton építményei néha hasonló érzéseket kelthetnek bennünk.

 

Paul Eis német fotográfus hobbi szinten Berlin háború utáni épületeit kezdte fényképezni és saját bevallása szerint egy idő után már kezdte unni az egyforma szürke házakat. A fiatal fényképész elhatározta, hogy képeit kiszínezi, így téve izgalmasabbá a látványukat. A kor szokásai szerint képeit feltette az instagramra, ahol már több mit 14000 követője a the_architecture_photographer fiókjának.

lakótelep építészet felújítás  szines ház archichat füles mezei kendik

A képek kezdetben Kelet-Berlin szocialista lakótelepein készültek, mára azonban már több német és osztrák település jellegzetes és modern építménye színesre változott a fényképeken. Az épületeket kivágja eredeti környezetükből és egységes világoskék hátteret ad nekik, utána digitálisan élénk színekkel festi meg homlokzatukat ezzel téve varázslatossá az eredetileg meglehetősen unalmas látványt.

lakótelep építészet felújítás  szines ház archichat füles mezei kendik

Gyakran nem az egész épületet színezi ki csak a jellegzetes szerkezeti elemeket, erkélyeket, ablakokat, ezzel mégis teljesen megváltoztatja a ház hangulatát.

lakótelep építészet felújítás  szines ház archichat füles mezei kendik

Ez látszólag csak egy érdekes játék a modern technikával, de a képeket nézve meggyőződésem, hogy az építtetők sokat tanulhatnának a német fényképész alkotásaiból. Az eredetileg egyszínű világos falak néhány év alatt bekoszolódnak rondává válnak, a színes homlokzatok nem csak egyedibbek, de talán időtállóbbak is.

Ma, amikor a vásárlók a különlegeset, az egyénit keresik, talán üzletileg is megérné színesebbé tenni a lakóépületeket. Ami visszafogottan azért zajlik egy-egy lakótelepi hőszigetelésnél.

- füles- 

Hallgasson bennünket minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön a fővárosban, vagy kattintson rá a rádió internetes oldalára és ott is elérhet bennünket hétfőnként délután 3 órától. Esetleg keressen ránk a Facebookon. Archichat: építészetről beszélünk.