építészet modern repülő ház shaolin kolostor Mailitis lett repülő színházAz emberiség régi vágya, a repülés, a 21. században, a fapados repülők korában, már szinte hétköznapivá vált. A szabad lebegés a levegőben azonban még ma is különleges élménynek számít. Ezt az élményt biztosítja fellépő shaolin szerzetesek és látogatók számára a Shaolin Szerzetesek Repülő Színháza Kínában.

 

Az épületet, amelyet a lett Mailitis építészeti iroda tervezett, a Henan tartománybeli Songshan hegységben építették fel 6 év alatt. Az építész a 2010-es Shanghaj Expo lett pavilonját készítette, ekkor történt egy véletlen találkozás, amelynek köszönhette a megbízást.

építészet modern repülő ház shaolin kolostor Mailitis lett repülő színházAz épületet övező hegyek az UNESCO világörökség listáján is szerepelnek, itt található az a világhírű Shaolin-kolostor, amely a zen buddhizmusnak és a kung-fu harcművészetének is a bölcsője. A helyszín történelmi és spirituális szempontból is kiemelkedő fontosságú a kínai emberek számára, a tervezéskor ezt figyelembe kellett venni.

építészet modern repülő ház shaolin kolostor Mailitis lett repülő színház

Az építészeti koncepció a hegy és a fa formája köré épült, a 230 fős amfiteátrum a hegyet, a közepén kiemelkedő szélcsatorna ágas bogas szerkezete a fát szimbolizálja.

 építészet modern repülő ház shaolin kolostor Mailitis lett repülő színház

Az építkezés során a modern és hagyományos elemeket kombinálták, a lézerrel vágott acél szerkezet a 21. századi technikát képviselte, míg a kőlépcsőt, amelynek anyaga a környező bányákból származik, kézműves módszerrel faragták.

építészet modern repülő ház shaolin kolostor Mailitis lett repülő színház

Az épület amfiteátrum alakja esztétikai és a funkcionális szempontból is fontos. Tervezéskor elengedhetetlen szempont volt, hogy a természetes fény tökéletesen világítsa meg a színpadot valamint, hogy a belső légáramlás a levegőt középen, a szélcsatorna alatt található hatalmas motorok felé továbbítsa.

Az építmény belsejében három emeleten találhatóak azok a technikai helyiségek, amelyek a látogatók és a fellépők minden igényét kiszolgálják.

A környező hegyek és a shaolin kolostor eddig is fontos turisztikai célnak számítottak, de az építtetők azt remélik, hogy a különleges épület és az általa megvalósítható produkció még tovább növeli a látogatók számát.

- füles - 

A képeket Ansis Starks készítette 

Forrás: dezeen.com, theculturetrip.com, kungfumagazine.com

 

Hallgasson bennünket mindne hétfőn délután háromtól a Trend FM 94.2-ön, ahol mindig építészetről beszélünk.