templom ég föld Coetzeea Steyn Bosjes kápolnaA templomépítészet mindig is különleges helyet foglalt el az építészet történetében. A templom a történelem folyamán a közösség legfontosabb építményévé vált, amelyben összpontosul az adott kor szellemi és technikai ismerete. Dél-Afrikában egy szőlőültetvényen épült fel tavaly a Bosjes Kápolna, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a mai modern építészek is tudnak fenséges egyházi épületeket létrehozni.

 

A dél-afrikai származású Coetzeea Steyn londoni irodája tervezte a különleges formájú épületet, amely tiszteleg az egykori holland telepesek vidéki házai előtt, hullámzó teteje pedig a környező hegyeket jutathatja eszünkbe.

A tervezéshez az inspirációt a Biblia Zsoltárok könyvének következő sorai adták „Oh Isten, milyen drága a te kegyelmességed; az embernek fiai a te szárnyaidnak árnyékába menekülnek.” A kápolna egyszerű üvegfalain hatalmas fehér szárnyként jelenik meg az öntött könnyű beton tetőszerkezet.

templom ég föld Coetzeea Steyn Bosjes kápolna

Fotó:Peri.co.za

Az építkezés legbonyolultabb része a hullámzó tető kivitelezése volt, a dél-afrikai Peri cég előbb egy fokvárosi udvarban készített egy 3 D modellt, majd a helyszínen ők építették fel a 20x12 méteres, 6 méter magasságú bonyolult szerkezetet.

templom ég föld Coetzeea Steyn Bosjes kápolna

A hullámzó fehér tető és az áttetsző falak könnyedé teszik az épületet. A magas üveg paneleket kereszt alakú keretek fogják össze, utalva a kereszténység legfontosabb szimbólumára. A templomot egy talapzatra helyezték el, így az előtte lévő medence vizéről visszaverődő fények tovább fokozzák a légies, lebegő hatást.

templom ég föld Coetzeea Steyn Bosjes kápolnaBelül a fehére meszelt egyenetlen mennyezet, a polírozott fényes terrazzo padló és a beömlő napfény különleges árnyjátékot hozz létre. A kápolnát egyedi tölgy és réz díszítésű padokkal rendezték be, a szószék is tömör sárgarézből készült, a fényes fém felületeken tükröződik a környező táj képe.

templom ég föld Coetzeea Steyn Bosjes kápolna

A fényképeket Adam Letch készítette

A belső berendezés szándékosan egyszerű, így tökéletesen érvényesülhet a hegyek drámai látványa. A fényképek alapján kijelenthetjük, hogy ma is léteznek olyan építészek, akik méltó örökösei a középkori templomépítészet mestereinek.

- füles -

 

Forrás: archdaily.com, peri.co.za, domusweb.it

 

Hallgasson minket minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön. Archichat 15:00 órától, ahol építészetről beszélünk.