nyitható ház ház építészet archichat szinház átalakítás MazzottaNéhány hete ezen az oldalon már megjelent egy írás Mathew Mazzotta felhő házáról, ez az építmény egy jópofa poén, amely felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Pár évvel ezelőtt a művésznek volt egy másik projektje, a nyitható ház, amellyel számos építészeti és városfejlesztési díjat bezsebelt, ma erről a művéről írok.

 

Mazzotta alkotásait nem építészetnek, hanem olyan művészetnek tartja, amelynek célja egy adott település és közösség életének javítása.

Művei tervezésekor rengeteget beszélget a város lakosságával, vezetőivel arról, hogy mit szeretnének létrehozni, milyen gyakorlati haszna lesz az általa létrehozott alkotásnak.

 nyitható ház ház építészet archichat szinház átalakítás Mazzotta

A képeket és a videót Matthew Mazzotta készítette.

Így történt ez az alabamai York városában is, ahol a legtöbben egy város közepén elhelyezkedő lepusztult ház miatt panaszkodtak. A másik visszatérő probléma, hogy a kisvárosnak nem volt olyan közösségi tere ahol a lakosok közös eseményeken vehettek részt, zenélhettek, színházi vagy mozi előadásokat nézhettek meg. A két probléma megoldására született a nyitható ház koncepciója.  nyitható ház ház építészet archichat szinház átalakítás Mazzotta

Első feladatként a romos épületet kézzel darabokra szedték, megmentve minden olyan elemét, amit később az építkezésnél újra fel tudtak használni. A megmaradt romokat és az elvadult telket a helyi tűzoltóság által irányított tűz segítségével megtisztították. Az eredeti fatáblákból és ablakkeretekből építették fel az új házat, amely zárt állapotában semmilyen funkcióval nem rendelkezik, azonban rendezett külsejével már így is javította a városképet.

nyitható ház ház építészet archichat szinház átalakítás MazzottaAz épület tényleges célját kinyitott állapotában ismerhetjük meg. A tető gerincén ipari zsanérokat helyeztek el, amelyek mentén a ház öt részre osztható, az egymástól szétváló részeket két szakaszban lehet a földre engedni. Szétnyitásához a fizikai erőn kívül semmilyen különleges eszközre nincs szükség. A zárt épületből 90 perc alatt alakítható ki egy öt soros szabadtéri színpad, amely száz főnek biztosít ülőhelyet.

nyitható ház ház építészet archichat szinház átalakítás Mazzotta

A romos ház, amely eddig csavargók és kábítószeresek tanyája volt, így vált a lakosság által használt nyilvános térré. Mazzotta művét egy olyan hatalmas nyitott nappalinak tartja, ahová le lehet ülni a problémák átbeszélésére, de emellett hatalmas bulikat is lehet tartani. York városa, amely korábban csak a gazdasági kilátatlanság és a bűnözés miatt került be az alabamai hírekbe, egyszerre az országos lapok oldalaira került, ezzel növelve a város lakóinak büszkeségét és közösségi erejét.

- füles -

 A cikk forrása: dezeen.com, architizer.com, matthewmazzotta.com

Hallgasson bennünket minden hétfőn 15:00 órától a Trend FM 94.2-ön: Archichat, ahol építészetről beszélgetünk.