kert város felett építészet

Mára a világ lakosságának legnagyobb része a városokban él. A munkalehetőségek miatt naponta sok ezren költöznek be és emiatt állandóan változik a települések képe. Az új fejlesztések és építkezések mellett egyre többet hallani régi elavult épületek, utak bontásáról. A rombolás helyett viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy építmény az eredetitől teljesen eltérő funkciót kap. Szöul városa azonban egy ilyen rendhagyó megoldást választott, amikor egy a hetvenes években épített felüljárót „zöld” sétánnyá változtatott.

 

A város vezetése a holland MRDV céget bízta meg a majdnem egy kilométer hosszú, átlagosan 16 méter magasban futó vasbeton felüljáró átalakítására. Szöul szívében egy működő autópálya fölött 240000 növényből álló városi arborétumot hoztak létre. A kialakított sétányról a vasútrajongók számára kiváló kilátás nyílik a város történelmi pályaudvarára.

kert város felett építészet

A fényképeket Ossip van Duivenbode készítette

A kert az őshonos koreai növények élő katalógusává vált, több mint kétszáz különböző fajú fát, cserjét telepítettek. A közös családba tartozó növényeket egy helyre ültették és a koreai ábécé szerint helyezték el őket a sétány teljes hosszában. A park növényei állandó változásban vannak, folyamatosan fejlődnek és csak a következő évtized végére fogják elérni átlagos magasságukat. Az évszakok változásával mindig más szín és illat a meghatározó a kertben.

A tervezők célja, hogy a városi emberek közvetlen kapcsolatot létesíthessenek a természettel. A tematikus elrendezésnek köszönhetően az arborétum növényei akár oktatási célokat is szolgálhatnak.

kert város felett építészet

A parkhoz természetesen különböző kereskedelmi és kulturális funkciójú építmények kapcsolódnak, amelyek főleg a felüljáróhoz vezető rámpákon valamint a lépcsők és liftek körül helyezkednek el. Éjszaka a park kék színben pompázik, látványos kontrasztot alkotva a város sárgás színű utcai lámpáival.

kert város felett építészet

A kék fényfüzérek a növények kör alakú tárolóit fonják körbe, a különböző ünnepek és fesztiválok idején a színek árnyalata változtatható.

kert város felett építészet

A viadukt átalakítása a város vezetőinek reményei szerint a pályaudvart körülvevő rozsdaövezetre is jótékony hatással lesz s élhetőbb, barátságosabb terület alakul ki a következő évtizedben.

- füles - 

Forrás: worldlandscapearchitect.com, mrdv.nl, inhabitat.com