építészet teaház bambusz legszebb kultúra archichat füles mezei dánielA tea a víz után a világ második legnépszerűbb itala, ma Európában is újra a reneszánszát éli. Ázsiában, a növény őshazájában, nem egyszerűen szomjoltóként, hanem a többezer éves kultúra részeként tekintenek rá. Ez sokszor kifejeződésre jut azokon a helyszíneken is, ahol az emberek a teát fogyaszthatják.  Európában gyakran elintézik néhány füstölővel és tibeti imazászlókkal a teaházak díszítését, ezzel szemben Kínában vagy Japánban sok évszázados tradíciók határozzák meg az épületeket és belső tereiket. 

 

Mai példánk, a bambusz teaház, a kínai Yangzhou városában épült 2012-ben.

építészet teaház bambusz legszebb kultúra archichat füles mezei dániel

Foto:T+E

A teaház a városban lévő tó partjára épült. A tó egy városi parkban található, a helyszín kiválasztása is tükrözi, hogy itt minden a tea fogyasztásáról szól. A természetes környezet lehetővé teszi a kiszakadást a nyüzsgő városból, a befelé fordulást és az italra való koncentrálást. A teaház tervezésekor figyelembe vették a természeti környezet adottságait és a kínai építészet hagyományait is. Az épület formája a tradicionális kínai udvarházakat idézi befelé néző pavilonjaival, belső udvarával, aszimmetrikus kocka alaprajzával és közepén egy egyszerű kínai kerttel.

építészet teaház bambusz legszebb kultúra archichat füles mezei dániel

Foto: archdaly.com

A pavilonok vastag, szürke téglafalai kiváló szigetelésűek, így csökkentik a fűtési, hűtési költségeket. Az ajtókat körülvevő fénykeretek barátságossá teszik az egyébként sivárnak ható téglafelületeket. Ezekből a távolból szinte semmi nem látszik, mert eltakarják őket az előttük álló bambuszfalak. Az épületeket összekötő folyosók mentén is bambusz sorokat találhatunk. Ez a díszítés a legszembetűnőbb eleme az épületnek és erről kapta az elnevezését is a teaház.

építészet teaház bambusz legszebb kultúra archichat füles mezei dániel

Foto:architizier.com

A bambusz az épületet légiesen könnyeddé teszi, amely messziről nézve szinte lebeg a tó felszínén. Az esztétikai funkción kívül fontos szerepe van abban, hogy árnyékot adjon az udvarokon és folyosókon, de közben ne zavarja a kilátást a tájra. 

építészet teaház bambusz legszebb kultúra archichat füles mezei dániel

Foto:T+E

A teaház szépségét sötétedés után élvezhetjük leginkább, amikor a bambuszfalon átszűrődő fények messziről hívogatják a nyugalomra vágyókat.  Zhao Zhou kínai szerzetes tanítványai összes gondjára egy mondattal válaszolt. „ Menjél és igyál egy teát.” Meggyőződésem, hogy egy ilyen környezetben elfogyasztott tea sokunk problémájára gyógyírt adhatna.

- füles -

Hallgasson bennünket minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön, ahol 15 órától jelentkezik az Archichat.