medence világ legszebb szép medúza ház nyárÚjra itt a nyár! Idén eddig a globális felmelegedés hatása hazánkban nem volt érzékelhető, a hosszú hideg tél s a szeszélyes tavaszi időjárás után, végre 25 fok köré emelkedett a hőmérő higanyszála. Úgy gondolom, itt az idő megnézni néhány szokatlan medence kialakítást a világ melegebbik tájairól.

 

Medúza ház (Marbella, Spanyolország)

medence világ legszebb szép medúza ház nyár

 Fotó: Jan Bitter

A Földközi-tenger közelében lévő ház szomszédjában lévő épületek blokkolták a kilátást, ezért a tervezők a medencét értelemszerűen a tetőre helyezték, így napozás és úszás közben zavartalanná vált a kilátás a tengerre. A medence 6 cm vastag üvegpadlóval és néhol oldalfalakkal rendelkezik, így akár a konyhából is figyelemmel lehet kísérni az úszókat. Az üvegpadló a terasz fölé nyúlik, így a perzselő nap és a víz hullámzása különleges fényjátékot hoz létre a beton felületen. A medencén átszűrődő fény szinte az egész ház területén érzékelhető, éjszaka víz alatti lámpákkal világítják meg, így az ott lakók éjjel-nappal élvezhetik a víz fodrozódó látványát.

Zöld falu ház (Lisszabon) 

medence világ legszebb szép medúza ház nyár

Fotó: Fernando Guerra

A háromszintes családi háznak szintén a tetején található egy keskeny medence, amelyet a hosszan tartó portugál nyár alatt használnak a család tagjai. Az épület különlegességét és nevét az oldalfalon található függőleges kertről kapta, ahol 25 féle mediterrán növényt nevelnek. A szokásos városi szagok helyet a lakók a növények illatát érzik az egész épületben. A medencénél a sáfrány, a hálószobában a levendula, a nappaliban a rozmaring illata dominál.

 Cassa Monterrey (Mexikó)

 medence világ legszebb szép medúza ház nyár

Fotó:Edmund Sumner

Tadao Ando japán építész tervezte a mexikói hegyek közé a családi villát, ahol ezt a lebegő medencét találhatjuk. Az épület magasan a hegyoldalba épült, csodálatos kilátással a környező hegyekre. A medence az épület egyik oldalfalánál kezdődik, a terasz mellett elhaladva hosszan húzódik a kert végéig. A medence vége lábakon áll, így nyúlik néhány méterrel a domboldal fölé.

Sivatagi ház (Palm Springs, Egyesült Államok)

medence világ legszebb szép medúza ház nyár

Fotó: Daniel Blank

A dél-kaliforniai sivatagban található modern épületben két lakást találhatunk. Az épület fő fala szinte teljes egészében üvegből készült, kiváló rálátással a medencére. A kétszintes vízfelület modern oázisként hat a köves sivatagi tájban.

Remélem a következő napok időjárása kegyes lesz hozzánk és nemcsak a képernyőn keresztül gyönyörködhetünk a medencék látványában.

 - füles -

Forrás: www.dezeen.com  www.pinterest.com