párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapestEgy téma, amely a fővárosban élők nagy többségét érdekelheti, de kis túlzással az ország jelentős részét is, hiszen van egy korosztály, amely elmondhatja: életének meghatározó emlékei kötődnek a Párizsi (Párisi) udvarhoz, a Jégbüféhez és környékéhez. Kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz az épülettel, miként alakul át és újul meg a Mellow Mood csoport megbízásából, a Market Zrt. kivitelezésében, a pályázaton nyertes Archikon Kft. tervei alapján. Éppen ezért örültünk, hogy a beruházónak és a kivitelező Market Építő Zrt-nek köszönhetően most egészen friss képeket láthatunk az átalakításról. Téglák és boltívek az érdemi munka megkezdése előtt. A csupasz, meztelen valóság a Párisi udvarról csak itt az Archichaten. 

 

A Párisi Udvar 1976 óta műemlék 

Az épület engedélyezési és kiviteli terveit az Örökségvédelmi Hivatal (Foster Központ) szigorú felügyelete mellett készítették el a tervezők. A ház műemlékileg kiemelt szerkezeteit felmérték, készítésének körülményeit körbejárták, kutatták. A felújítási munkák a hatóság felügyelete és konstruktív segítsége mellett, szakrestaurátorok által készített restaurátori tervek alapján történnek. Ilyen tervek alapján készülnek az ólomüveg, vasöntvények, fa portálok, homlokzati, tetőszinti-, belső kerámia és mettlachi burkolatok, üvegmozaikok, rézlemez dombor-borítások, kovácsoltvas elemek, luxfer üvegdíszek tisztítás és pótlása, valamint a helyszíni és a műhelyben végzett felújítások. 

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapestSokszor a megrendelői igényeket is revideáló szakmai, hatósági elvárások teszik lehetővé, hogy a patinás épület régi fényében, a hagyományok szem előtt tartása mellett kapjon új funkciót, és váljon ismét aktív szereplőjévé a városszövetnek. 

A koncepció -„Nem csak darabot kell tudni lejátszani, meg kell, szólaljon a zene is”

A Párisi udvar és passzázsa építészeti, iparművészeti kincs, ornamentális részletei, díszei a saját korában is elkápráztatták a látogatókat. A kiváló lokáció, a belvárosi forgatag, a tökéletes enteriőr luxusszállodaként eszményi otthont ad a világ bármely tájáról érkező vendégnek. A beruházó célja, hogy az itt eltöltött idő életérzést, élményt nyújtson, egy elvarázsolt világot, ahova mindig visszavágyunk.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapest

Tervezői feladat, hogy a műemléki kérdések és a mai kor mérnöki, gépészeti statikai, tűzvédelmi feladatai, valamint a luxusszálloda technológia elvárásai észrevétlen természetességgel szolgálják az újjászületett környezetet. Komplex szemléletmód, kristálytiszta célok, finom érzék kell hozzá. A Párisi udvar, mint szálloda, arculatához a pazar, romantikus, mór és gót történeti környezet ad inspirációt, megteremtve az atmoszférát, ügyelve a legapróbb részletekre is.

Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, ezért a szálloda főbejáratát is ide helyezik, a Petőfi Sándor utca felől, gépjárművel elérhető módon.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapest

A hatszögű kupolás központi tér természetesen fogadja be a közönségforgalmi és lobby funkciót. A csatlakozó bár, étterem és kávézó életet lehel az egykor nyüzsgő térbe, közvetlen kapcsolattal a Ferenciek tere közönségével, a passzázs így a szállodai előtér funkció mellett az utca embere számára is elérhető lesz. A passzázs és az utca között két szinten üzletek várják majd a vásárlókat. A Petőfi Sándor utcai homlokzaton biztosítják majd a hotel és az üzletház gazdasági feltárását, gépkocsival történő megközelítését.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapest

A 108 szoba és a lakosztály nagy része a belső udvar köré szerveződik. Az udvar lefedésével hangulatos lounge szintet hozunk létre, melynek kristály-felülvilágítója méltó kortárs párja a passzázs üvegfedésének. A sarkokon, valamint a különleges hatszög alakú terekben egyedi lakosztályokat alakítunk ki. A Párisi udvar épületét bővítjük a tetőszinten egy, a homlokzattól visszahúzott emelettel, valamint a passzázs feletti udvar tűzfal melletti részén. A hátsó szárnyban hotelszobákat, spa-t, masszázst és wellnesst, illetve egy konferenciaszintet tervezünk. A tetőn itt kap helyet a korszerű gépészet java része. A tetőszinti bővítés páratlan panorámája, tágas új terei ideálisak két összenyitható, Magyarországon egyedülálló elnöki lakosztály kialakítására.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapest

Az új üveg-kerámia homlokzatú lakótereket kortárs, de a régi épület formái ihlette ornamentikus, csipkefüggöny-szerű árnyékolók teszik intimmé és egyedi stílusúvá.

Tervezett beavatkozások

Ahhoz, hogy az előző alfejezetben leírt célokat elérjék, egy korszerű, de az eredeti épületet tiszteletben tartó alkotásnak kell létrejönnie, így számos beavatkozásra van szükség. Ezen beavatkozások a műemléki tereket, utcai homlokzatot, mint a ház legfőbb értékeit nem érintik és összhangban vannak az építéstörténeti tudományos dokumentáció értékleltárában leírtakkal.

A kiemelten védett épületrészek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámia burkolatai. Ezek helyreállításáról, pótlásáról, esetleges rekonstrukcióiról restaurátori tervek készültek.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapest

Az új funkciónak és a XXI. századi igényeknek megfelelően a passzázs fűtött belső térré változik, a két végén filigrán üvegfallal és előtetőbe integrált szélfogóval. A passzázsbeli finom változtatások célja kettős; visszaadni a tér régi fényét, kielégíteni a szálloda és étterem-bár funkcionális igényeit. A nem eredeti portálok helyreállításra kerülnek, néhol a portálok lábazatát elbontják, az egységes megjelenést szem előtt tartva. A Ferenciek tere felőli kupolatér később épített kőburkolatát az eredetivel megegyező, metlachi burkolatra cserélik.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapest

Az épület közepén, a passzázs középső kupolateréhez kapcsolódóan új felvonó és lépcsőblokkot létesítenek. A poligonudvar lefedése a szállodai szobáknak biztosít fűtött elérést a beltérből, illetve az első emeleten egy nagy belmagasságú lounge teret. A függőfolyosókat alátámasztó, kevésbé kidolgozott konzolok eddig nem voltak láthatóak. Az új funkció megkívánja, hogy az emeletek tektonikáját és karakterének megfelelő pillérekkel váltsák ki ezeket. A fedett belső udvar és a kétszintes üzlettér között új vasbeton födém készül.

Az épület 2000 m2 es alapterületű, az összes beépített terület pedig közel 12000 m2.

Speciális szerkezetek

Az 1910-ben épült ház korai vasbeton szerkezetű épület, mely vegyesen tartalmaz falazott és vasbeton tartószerkezeti elemeket. A pince, földszint, félemelet és az első emelet vasbeton pilléres, a további szintek hagyományos hosszfőfalas téglafalakra támaszkodnak. A vízszintes tartószerkezet minden szinten sűrű alulbordás vasbeton födém, a falazat felett végigfutó koszorúkkal. A passzázs acélszerkezetű üvegkupolákkal és dongákkal van fedve. A lapos tetős épület magas tetős felépítményei és tornyai szintén vasbetonból készültek.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapestAz építkezés leírása

Az építés-kivitelezési munkákat nem könnyíti meg sem az épület műemléki mivolta, sem belvárosi elhelyezkedése. A szűkös munkaterület átgondolt és apró részleteiben megtervezett organizációt tesz szükségessé.

A műemléki homlokzat részletes felmérése, csak a homlokzati állvány megépítését követően vált lehetővé. A kerámia burkolat felújításának másik szűk keresztmetszete, hogy csak 10 fok felett végezhető helyszíni javítás, valamint a kerámia elemek gyártási ideje hosszú és több szakaszból áll.

Az épület érzékeny részleteit adó, restaurálandó műemléki elemeket többségében műhelyekben újítják fel.

A bontási munkákkal párhuzamosan feltárult szerkezeti állapot nagy kihívás a statikusok számára. A megváltozott terhelések és a mai kor előírásai jelentős szerkezeti megerősítést tesznek szükségessé.

Ahogy az építés korában a szakma jeles képviselői hozták létre a jelentős művészeti értéket képviselő épületet, úgy a felújítás során is elvárt a hozzá értő kezek gondos munkája. A szakrestaurátorok és a mellettük dolgozó szakiparosok a hatóság által felügyelt módon hosszabbítják meg a különös épület apró darabjainak életét.

Különleges technikák és kihívások

Az épület kivitelezése során a tervezőket és a kivitelezőket is a megmaradó műemlékileg védett szerkezetek állítják nagy kihívás elé. A szükséges megerősítések tervezése során a védett szerkezeteket el- és megbontása nélkül kell kialakítani az új funkciónak és a több száz év alatt megváltozott előírásoknak megfelelően.

párizsi udvar építkezés szálloda jégbüfé képek fotók budapestA szálló legfelső szintjén létrehozandó rezidencia (elnöki lakosztály) az acél könnyűszerkezet ellenére is többlet terhet jelent az alapozási és köztes szerkezetekre vonatkozóan. A funkcióváltásnak és a mai előírásoknak való megfelelésnek is szerkezet-megerősítési követelményei vannak. A műemléki burkolatok megőrzése, megóvása mellett készülnek a pillérköpenyezések és födém megerősítések. Belsőépítészeti és technológiai elvárásokat is szem előtt tartva szénszálas födém megerősítések készülnek a pince és földszint feletti födémeken, valamint a kristálykupola feletti födémszakaszon is.

A megerősített szerkezetek és az új terhek alátámasztását a JET Grouting technológiával megerősített alépítmények adják. A pince szinti meglévő fal- és pillér szerkezetek alá közel ezer JET oszlop készült. A speciális mélyépítés körébe tartozó JET technológia gépigényének pince szintre juttatása, illetve ottani mozgatása is bonyolult kivitelezés szervezési feladatot jelentett.

MD

Kövessen minket a Facebookon és az Instán archichat_trend néven, valamint hallgasson bennünket minden hétfőn 15:00 órától a Trend FM 94.2-es hullámhosszán!