Versenyben a Cannes-i díjért - Liget Budapest. Kép: http://pressroom.mipim.com

Visszatérő vendéget üdvözölhettünk február 13-án az Archichat_Trend adásában. Sághi Attilával, a Városliget Zrt. műszaki vezetője Kendik Géza építész (A4 Stúdió) és Mezei Dániel beszélgetett épületekről, díjakról. 

 

Az építészet Cannes-i díjának előszobájába jutott a Liget Budapest projekt - mondta el Sághi Attila - az MIPIM Awards "Best Futura Mega Project" vagyis a tervezett nagyberuházás kategóriájában a legjobb négy közé választották ugyanis. 

Munkában a MIPIM zsűrije.  Kép: http://pressroom.mipim.com

Nagy dolog magyar projekttel megjelenni az ingatlanberuházások tematikájában legnívósabbnak számító kiállításon és díjon. Öt évvel ezelőtt még az ország nem létezett a MIPIM térképén - mesélte Kendik Géza akkori tapasztalatait. Japán, orosz és brazil fejlesztések mellett került be a döntőbe a Liget, s ha úgy alakul, hogy ezzel a döntős hellyel végez, akkor sincs ok panaszra - emelte ki Sághi Attila. 

A "nagyprojekt" kategóriában egyébként olyan, már elindított, de még nem lezárt projektek futhatnak, amelyek újszerű, innovatív megoldásokat, közösségi szolgáltatásokat, ingatlanfejlesztési stratégiákat tudnak felmutatni. 

Versenytárs: Skolkovo Innovation Center. Kép: http://pressroom.mipim.com

Az ingatlanfejlesztési versenyre 214 nevezés érkezett öszesen 46 országból. Ilyen helyzetben bekerülve a zsűribe, hatalmas eredmény. Ugyanakkor a verseny koncepciója is, hogy időnként színre léphessenek olyan országok és projektek, amelyek kevésbé ismertek - mutatott rá Kendik Géza. Talán kicsit exotikumnak is számítunk - fűzte hozzá a Városliget Zrt. műszaki vezetője  - de igyekeztünk meggyőző pályázati anyagot letenni az asztalra.

Egy ilyen méretű projekt és a hozzá meghirdetett nemzetközi tervpályázatok önmagukban is szükségképpen elérik a nagyközönség és a nemzetközi szakma ingerküszöbét. Már ez komoly, az elmúlt éveket tekintve egyedülálló eredménynek számít - vélekedett Sági Attila.

Mindeközben zajlik az építkezés: lassan elkészülnek az Állatkert bejáratával átellenben az árusító bódésor helyén a rekonstruált pavilonok. Sok őrlődés után a Széchenyi Fürdő és az Állatkert közötti területen a rekonstrukció mellett döntöttek: a Feszl Frigyes által tervezett pavilonok kontúrját, anyagait egy jó minőségű mai belsőépítészettel ötvözték. Büfé, kávézó, ajándékbolt üzemel majd bennük, körülbelül ugyanazzal a kapacitással, mint eddig - de teljesen más miliőben, a Városliget eredeti hangulatát megidézve.

Versenytárs: Kashiwa-no-ha, Smart City. Kép: http://pressroom.mipim.com

Jelek vagy utalások ezek arra a korra, amikor - mai elképzelésünk szerint - a Városliget a fénykorát élte. Építészeti vonatkozásait tekintve pedig az idő fogja eldönteni, hogyan működik. A fontos egy új épületnél, hogy úgy érezzük, természetes módon nőtt a helyére. Ha pedig jó funkciója van, szívesen használják azok, akiknek készült, akkor működik - vélekedett Kendik Géza.

Amikor valami igazit találunk meg a föld alatt - esetünkben a levéltárban - akkor a társadalom is úgy fogadja, mint egy rég elvesztett kincset. Emellett persze sok panasz érkezett az ott álló méltatlan pavilonokra. A rekonstruált épületek egyben a Liget tervezett állapotának egyféle előfutárai - mondta el Sághi Attila.

Jogosan merül fel viszont a kérdés, hogy érdemes-e "visszaépíteni" egy rég megsemmisült vagy soha nem is volt, csak terv szinten létezett épületet. Sághi Attila sem híve a hamisításnak, a társadalmi igényekre válaszul, megfelelő kutatás és előkészítés után szükséges lehet ilyen döntést hozni. S persze az sem mindegy, milyen minőségben, milyen tehetséggel nyúl hozzá az építész a feladathoz - fűzte hozzá Kendik Géza. Ehhez pedig beruházói szándékok és források is szükségesek, hogy a szakmai szempontok érvényesüljenek.

S hogy hol tart most - a pavilonokon túl - az építkezés? A Szabolcs utcai restaurátori és raktározási központi épület már a magasépítési fázisba lépett, 2018. márciusra látható lesz az épület. Az ehhez kapcsolódó Szépművészeti Múzeum is jól halad. Sikeresen lezajlott a közbeszerzés a Zene Házára, így hamarosan megkezdődhetnek a munkák ott is. A többi épület előkészítése is zajlik. A Közlekedési Múzeum elbontása megtörtént, a régi Hungexpoé is, a Petőfi Csarnokon pedig jelenleg dolgoznak.

Versenytárs: Moinho Fluminense. Kép: http://pressroom.mipim.com

Nagy projekt hatalmas munkamennyiséget jelent. Persze magával ragadó élmény egy egyedi, megismételhetetlen projekt részesévé válni, hiszen 30-40 évre meghatározó projektről beszélünk - vélekedett Kendik Géza. Kiválasztottá válni, részt venni benne hatalmas lehetőség. 

A fejlesztés ugyanakkor politikai és szakmai szempontból is különböző és zajos visszhangokat vert. Ugyanakkor hosszú ideje hozzászoktunk itthon a primer, olcsó, egyszerű megoldásokhoz, és nagy lépéseket kell még tenni az egyedi, nem katalógusból kiválasztható építészetig. Az elmúlt évek projektjei, a Gresham vagy a Vigadó felújítása az összes résztvevő szakmai fejlődését is szolgálta. Ugyanez a remény a Liget esetében: a hazai és az esetleg külföldről behozott technológiák találkozásából olyan új, korszerű tudással rendelkező szakembergárda kerülhet ki, akik ezt a tapasztalatot évtizedekig fogják még hasznosítani a hazai építőiparban.

Ledőlhetnek tehát olyan sablonok, amelyek eddig megkötötték a tervezők és kivitelezők kezét. Most olyan szerkezeti, anyaghasználati, formálási és kivitelezési újdonságokkal, részletmegodlásokkal dolgozhatnak a szakemberek, amelyek mögött 20-30 szakember áll. Karcsú szerkezetek, extrém méretű üvegtáblák, izgalmas, új, többszörösen hajlított felületek kivitelezése után a budapesti létesítmények példaértékűek lehetnek - emelte ki Kendik Géza. A készülő létesítmények megtekintésére már 2018-ra komoly érdeklődés tapasztalható - erősítette meg Sághi Attila.

MA

Tartsanak velünk február 20-án, hétfőn délután is a Trend FM-en, kövessenek Facebook-on további építészeti érdekességekért!