Építészeti díjak szezonját éljük: a nemrég kihirdetett nemzetközi Pritzker-díj után ma adták át az idei Ybl-díjakat. A Borsos Miklós bronz plakettjével kitüntetett építészek sok éves, előremutató, kiemelkedő munkáját ismeri el a Magyar Állam.

 

Ybl Miklós Várkert Bazárja a budai Duna-part látképének meghatározó eleme. Szép párhuzam, hogy a 2014-re teljesen felújított építészeti, tájépítészeti együttes rehabilitációját három Ybl-díjas építész jegyzi: Pottyondy Péter, Potzner Ferenc és Dévényi Tamás tervezők és kollégáik több évi munkájának köszönhetően a díjátadó a lehető legalkalmasabb és -méltóbb környezetben történhetett meg.

A tegnapi posztban már üdvözöltük azt a tendenciát, hogy a díjak odaítélésekor egyre inkább előtérbe kerül a sokféleség és a helyi sajátosságokat, tájat, éghajlatot és emberi szempontokat figyelembe vevő építészet. Nos, örömünk folytatódhat: az Ybl-díjat is kiváló, a szakma sokszínűségét képviselő alkotók nyerték el.

Bata Tibor

A Kós Károly Egyesülés tagjai közé tartozó Kvadrum Építésziroda alkotója. Természetes anyagok, rusztikus felületek, a népi építészet hagyományai szövik át terveit. Fontosabb alkotásai a veresegyházi idősek otthona, Veresegyház központjának kialakítása, jelentős részt vállalt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai campusának fejlesztésében is.

Családi ház, Veresegyház. Tervező: Bata Tibor. Kép: http://eloepiteszet.hu

Idősek otthona, Veresegyház. Tervező: Bata Tibor. Kép: http://eloepiteszet.hu

Demeter Nóra DLA

Építészként a Berkley-n majd a Yale-en végzett, Magyarországra 1993-ban a Fitzroy-Robinson International angol építésziroda megbízásából került. Hosszú évekig Zoboki Gáborral közös irodát vezettek, 2014 óta a Demeter Design Stúdió önállóan, a Zoboki-Demeter és Társai (ZDA) Építésziroda társintézményeként működik. Demeter Nóra olyan jelentős építészeti alkotások vezető tervezője, mint a Művészetek Palotája és a most épülő Nemzeti Táncszínház vgy épp a Vodafone-székház (Zoboki Gáborral együtt), de családi villa is kikerült már a keze alól.

Ludwig Múzeum, MÜPA, Budapest. Tervező: Demeter Nóra DLA. Kép: http://www.ddstudio.hu/

Villaépület. Tervező: Demeter Nóra DLA. Kép: http://www.ddstudio.hu/

Kovács Csaba

Az általa alapított Nartarchitects Studio vezetője, egész pályafutását végigkíséri a tervei egészében és részleteiben végigvitt következetes, töprengő gondolkodásmód. Komplexitás és emberség jellemzi az iroda terveit, összetett művészeti gondolatokat közvetítő alkotásaik, mint a Galyatetőre épített kilátó vagy a Csontváry Koncepció méltán váltak ismertté az elmúlt években.

Galyatető kilátó. Tervező: Kovács Csaba. Kép: http://www.nartarchitects.hu

Csontváry Koncepció. Tervező: Kovács Csaba. Kép: http://www.nartarchitects.hu

Borászat. Tervező: Kovács Csaba. Kép: http://www.nartarchitects.hu

Varga Csaba

Pályáját az organikus építészetet képviselő MAKONA Építészirodában kezdte meg, jelenleg az AXIS Építésziroda vezető tervezője. Alkotásai között mezőgazdasági épületek, lakóépületek, oktatási-, kereskedelmi és kulturális épületek is megtalálhatóak.

Lakóépület terve. Tervező: Varga Csaba. Kép: http://www.axisepitesz.hu

Kereskedelmi, Szolgáltató, Turisztikai épületegyüttes terve, Tiszaújváros. Tervező: Varga Csaba. Kép: http://www.axisepitesz.hu

Vonnák Jánosné Tanos Márta

Vezető tervező a Vonnák és Társai Építész Stúdióban. Az iroda munkái közt sokak számára ismerős lehet a MÜPA szomszédságában található Castrum Ház, de készítettek terveket Óbuda főterére, az Új Köztemető kolumbáriumának átalakítására és számtalan megépült villát, családi- és társas házat is jegyeznek.

Casrum Ház. Tervező: Vonnák és Társai Építész Stúdió. Kép: http://tanos-vonnak.hu

Új Köztemető kolumbáriumának átalakítási terve. Tervező: Vonnák és Társai Építész Stúdió. Kép: http://tanos-vonnak.hu

Gratulálunk a díjazottaknak!

MA.