fák stadion építés környezetvédelem építészet archichat füles mezei dániel kendik gézaMa Magyarországon, ha egy társaságban vérre menő vitát akarunk gerjeszteni, elég néhány hívószót bedobni. Ezek közül kettő a stadionépítés és a fakivágás. Mai cikkem témája ebből következően több szempontból is indulatokat gerjeszthet, hiszen egy olyan spanyolországi sportlétesítményről lesz szó, ami egy már meglévő park közepén épült meg.

 

fák stadion építés környezetvédelem építészet archichat füles mezei dániel kendik géza

Fotó: Simon Garcia

Olot egy harmincezres kisváros Katalóniában, ahol elhatározták, hogy az ókori görög olimpia szellemében a város új atlétikai stadionját a természetben, a város melletti erdős, parkos területen kívánják megeépíteni. Természetesen az ötlet nagy vitát kavart, hiszen a helyi természetvédők féltették a lassan növő tölgyfákat az építkezéstől. A tervezők feladata volt egy olyan helyszínt találni, ahol a lehető legkevesebb környezeti kárt okoznak. A pálya végül is egy olyan erdei tisztáson valósult meg, amelyen előzőleg mezőgazdasági termelés folyt.

fák stadion építés környezetvédelem építészet archichat füles mezei dániel kendik géza

Fotó:Ramon Prat

A tervezők kihasználták a környezeti adottságokat, így megvalósulhatott a sportolók álma: tiszta levegőn, évszázados tölgyfák árnyékában róhatják köreiket.  A természetes környezetben a lehető legkevesebb változtatást hajtották végre, a nézők a pályát övező domboldalon kialakított teraszokról nézhetik a versenyzőket. A világításról a tájba illeszkedő karcsú acéloszlopokon lévő lámpák gondoskodnak.

fák stadion építés környezetvédelem építészet archichat füles mezei dániel kendik géza

Terv :RCR Arquitectes

A létesítmény olyan népszerű lett, hogy a szomszédos réten amatőrök számára focipályát is létesítettek. A két sportpályát egy hídszerű acélépítmény kapcsolja össze, amelyben helyet kaptak öltözők és más kiszolgáló helyiségek is.

fák stadion építés környezetvédelem építészet archichat füles mezei dániel kendik géza

Fotó: Simon Garcia

A tervezők a természet és az épített környezet olyan összhangját valósították meg, amely példát mutathat a világ bármely pontján folyó építkezés számára.

Ma már egyetlen olyan beruházást sem szabadna végrehajtani, amely nem veszi figyelembe a körülötte lévő természeti környezetet.

Szerencsére ez ma már nem csak egyéni vélemény, hanem erre halad a világ építészete is. Többek között ezt bizonyítja az is, hogy a katalán tervezők ezen létesítménynek is köszönhetően kapták meg idén a világ legrangosabb építészeti elismerését, a Pritzker díjat.

- füles - 

Hallgasson minket a Trend FM 94.2-ön minden hétfőn 15:00 órától, ahol Kendik Géza építész és Mezei Dániel műsorvezető építészetről beszélgetnek vendégeikkel. És keressen ránk a Facebookon is Archichat_trend néven.