A világ nagyvárosainak egyik legégetőbb problémája a hajléktalan kérdés. A mai modern építészet megpróbálja technikai megoldásokkal megtisztítani a köztereket az otthontalan emberektől, még külön elnevezés is született erre: védekező építészet.

 

Forrás:The Guardian

Természetesen szó sincs arról, hogy a lecsúszott szerencsétlen emberek életét segítő megoldások születnének, a cél csak az, hogy minél messzebb űzzék őket szerencsésebb honfitársaiktól.

A városvezetők Európa szerte gyakran úgy gondolják, ha nem tudják megoldani a hajléktalanság kérdését, legalább tüntessék el őket az emberek szeme elől. Ez sokak számára struccpolitika, mégis számtalan terv valósult már meg, az egyszerű kényelmetlenségtől a nyilvánvaló embertelenségig.

Az első kategóriába tartozik a köztéri bútorok kényelmetlenné tétele. Azt gondolhatnánk ez a mondat teljesen értelmetlen, pedig mindannyian találkozhatunk ilyenekkel Budapest utcáin is.

A lejtős ülésrészű, vagy a vascsövekből készült padok, amelyek télen hidegek, nyáron melegek, célja megakadályozni ezek hosszan tartó használatát. Ezzel azonban az idős emberek vagy a várandós anyukák számára használhatatlanná tették ezeket az eszközöket, így megépítésük felesleges pénzkidobás volt. Ezt felismerve, volt olyan kerületi polgármester, aki leszereltette a köztéri padokat, így gondolván a probléma megoldását.

Forrás: focus. it

Az éles fémtüskék felszerelése, már inkább az embertelenség kategóriájába tartozik. Nem véletlen, hogy ezek ellen számos tiltakozó akció született Nyugat-Európa nagyvárosaiban. A legcinikusabb megoldást azonban egy kínai városban valósították meg, ahol olyan padokat terveztettek, amelyek pénz bedobás ellenében visszahúzták éles tüskéiket.  

Forrás:thecreatorsproject.vice.com

A legembertelenebb megoldás az úgynevezett öntisztító járdák terve, amely már megvalósult New Yorkban egy könyváruháznál és egy Hamburg-i luxus ruha üzletnél is. Itt éjszakánként nagy nyomású vízsugárral mossák le a járdákat, megakadályozva a hajléktalanokat az épület melletti leülésben. Képzeljük, el mi történik azzal az emberrel, aki mínusz tíz fokban elázik, mert nem vette észre az erre figyelmeztető feliratokat.

Ha ezek a megoldások általánossá válnak a köztereken, akkor innen már csak egy lépés, hogy azt is elfogadhatónak tartsuk, hogy magánemberek házaik védelmére magas feszültséget használjanak.

Forrás:The Guardian

Úgy gondolom, az építészet célja kell, hogy legyen az emberek élettereinek minél kényelmesebbé és biztonságosabbá tétele, ennek a védekező építészet teljesen ellentmond. 

Bármilyen indokkal is szülessenek az ilyen típusú tervek, a felelősen gondolkodó embereknek ezeket el kell utasítaniuk.

- füles - 

Hallgasson minket minden hétfőn 15:00 órától a Trend FM 94.2-ön vagy az intereneten, esetleg nézzen ránk a Facebookon és az Instagramon Archichat Trend néven.