Podgorje egy alig több mint ezerfős település a szomszédos Szlovéniában, ahol olyan oktatási intézményt építettek alig 21 hét alatt, amelynek csodájára jár a világ. Ugyanabban az épületben kapott helyett a kis falú óvodája és általános iskolája is.

 

Az óvoda különlegessége a hatalmas nyitott terület, az összefüggő játéktér az épület 85%-át foglalja el, az itt megjelenő design elemek, fizikai és szociális aktivitásra ösztönzik a kicsiket. A központi díszítő elem egy padlóra festett, a folyosón és a termeken keresztül kanyargó út, amely összeköti a tereket.

Az út mentén található különleges jelzőtáblák arra sarkallják a gyerekeket, hogy eltérő gyorsaságú és mozgású állatokat utánozzanak. Az óriási térben 42 különböző tematikus zugot is találhatunk, ahová az óvodások elvonulhatnak és csoportos vagy egyéni játékokat játszhatnak. Kutatások kimutatták, hogy az ilyen nyitott terek növelik a szociális kapcsolatokat és a gyerekek fizikai aktivitását is a hagyományos épületben lévő társaikhoz képest.

Az épület külső homlokzatán is találhatunk megfontolandó ötleteket. A burkolat egy részét úgy alakították ki, hogy színes krétákkal rajzolhassanak rá a gyerekek, egy másik részén biztonságos mászófalat találhatunk. Az egyik kedvenc megoldásom az a fal, ahol a kicsik ellenőrizhetik magasságukat és ezt összehasonlíthatják különböző állatok méreteivel.

Az iskolai osztályok egyszerű, de ötletes díszítései arra szolgálnak, hogy az ismeretek állandóan a tanulók szemei előtt legyenek és így jobban rögzüljenek. A székek hátára kis és nagy betűket festettek így segítve az elsősöknek ezek passzív megtanulását. A plafonon különböző geometriai formákat láthatunk, a padlón az ajtónál egy szögmérőt találhatunk.

Az épületet a nyitott terek mellett a világosság is jellemzi, a hatalmas hőszigetelt ablakok déli tájolásúak. Ezzel és a jó homlokzati hőszigetelő bevonattal elérték, hogy az építmény energiatakarékos legyen. A rendkívül gyors építkezést elősegítette, hogy a házat a környék fáiból készült, előre gyártott elemekből állították össze.

A szlovén iskola megmutatja, hogy gondos tervezéssel, igényes díszítéssel nem csak egy a XXI. századnak megfelelő épületet kaphatunk, hanem egy olyan teret is, amely elősegíti a közösség oktatási és nevelési céljainak a megvalósulását.

 

A képeket Janez Marolt készítette.

 

- füles - 

Hallgasson minket a Trend FM 94.2-ön minden hétfőn a 15:00 órás hírek után vagy keressen rá az Archichat Trendre a Facebookon.