A nagy amerikai sportklubok bevételük növelése érdekébe egyre nagyobb és modernebb stadionokat szeretnének. Ennek a legfrissebb példája a korábbi St. Louis Rams amerikai focicsapat tervezett beruházása Los Angelesben. Nekünk magyaroknak is érdekes az építkezés, miután a létesítménynek fontos szerepet szánnak a 2024-es los angelesi olimpiai pályázatban.  

 

A tulajdonos Stan Kroenke idén költöztette el a klubot St. Louisból, ahol a város nem támogatta modernizálási terveit. Ez kapóra jött Los Angelesnek, ahol évtizedek óta hiányoztak az amerikaiak legnépszerűbb sportjának találkozói a programból.  A klub a költözéssel most az Egyesült Államok egyik leggazdagabb városának hatalmas piacára léphet be. Ez mindkét fél számára kihagyhatatlan lehetőség volt.

(forrás:www.archdaily.com)

Ehhez méltó tervek készütek a HKS Architects irodában.

A több mint 75 éves cég egy komplex szórakoztató centrumot tervezett, amely a sportpálya mellett 6000 fős színház és koncerttermet, mozit, luxus szállodát és egy lenyűgöző parkot is magába foglal. 

(forrás: CNN.com)

A tervezésnél elsősorban Dél-Kalifornia éghajlati viszonyait vették figyelembe. Fontos volt hogy az időjárási körülmények ne zavarhassák a felhőtlen szórakozást, ezért egy áttetsző tetővel fedik le az egész épületet.

Ez a létesítmény lesz az NFL jelenlegi legnagyobb pályája, 70.000 ülőhelyes stadionról van szó, amely akár 100.000 fősre is bővíthető. A beruházás összege a hatalmas terveknek megfelelő nagyságú 2,6 milliárd dollár.

Ez az óriási összeg természetesen nem térülne meg az évi pár tucat mérkőzés bevételeiből, ezek mellett a beruházók számos más bevételi lehetőségben gondolkodnak. A legmeglepőbb talán,hogy szó van egy másik NFL-csapat szerepléséről, LA-be költözéséről és a stadion közös használatáról. A san siegói és oaklandi szurkolók is tarthatnak ettől a lehetőségtől.

Már bizonyosan itt, az új létesítményben tartják 2021-es Super Bowlt, amely az amerikai futball döntője és a sportvilág legnézettebb eseménye.

 

(forrás: archdaily.com)  

Nekünk magyaroknak is fontos lehet az építkezés figyelemmel kisérése, mert az új épületnek fontos szerepet szánnak a 2024-es los angelesi olimpiai pályázatban. Nem árt tudnunk milyen létesítményekkel, tervekkel és elképzelésekkel veszi majd fel jövő szeptemberben – de már most is – a budapesti pályázat és mi magyarok a versenyt. 

Szavazzon a két fő stadionra az Archichat Instagram oldalán. Nézze meg együtt a Puskást és LA új büszkeségét. 

- füles - 

Hallgasson bennünket minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön vagy olvasson minket a Facebookon és az Instagramon, Archichat_trend néven.