Street food plaza látványterve - kép: Le Garage

Az elmúlt években a magyar fővárosban is felfutott a street food kultúrája. A Belvárosban jóformán a semmiből törtek fel az "egyszerű, de nagyszerű" alapelven működő, vizuális arculatukban is kortárs húrokat pengető utcai étkezdék és mobil bageleskocsik.

 

Az elszórtan megnyitott kis üzlethelyiségek gyorsan divatba jöttek, olyannyira, hogy nemrégiben az elhagyott Kilián laktanya belső udvarában street food udvar is nyitott. (Habár nem az elsőilyen udvar ez: a Kazinczy utcában már 2014-ben indult hasonló vállalkozás.) A fejlődő Corvin negyed új és szélesebb közönséget vonz, a környék pedig egyelőre keresi helyét az elit és az alternatív között. A pláza és polírozott bisztrói mellett tartha magát ugyanis a "nyócker" retro, grund hangulata.A Kilián laktanya közel 170 éves épületében hadtörténeti relikviáktól forradalomtól sok minden megfordult - most éppen gasztrobuszok és kajakamionok.

Street food udvar a Kilián laktanyában - kép: Food Truck Udvar

A koncentráltan megjelenő, többféle igényre reagáló food truck-ok adott esetben - mint a laktanya udvarán is - remekül kiegészítik egymást. Nem sokkal a nyitás után újabb újabb hírként röppent fel, hogy Óbudán, a Graphisoft Parkban hamarosan street food és gasztropláza nyílik. A "Le Garage" nyilvánvalóan a fiatal(os)abb dolgozó korosztály aktív, felgyorsult életmódjához igazodik.

Street food plaza látványterve - kép: Le Garage

Kérdés ugyanakkor, hogy ebben az "intézményesített", pláza jellegű miliőben ugyanazt jelenti-e majd a kamionból kiadott fogás, mint a patinás belvárosi környezetben vagy épp elhagyott ipari-katonai létesítményben. Persze nem önmagukban állnak majd: a hírek szerint különlegességeket, alapanyagokat áruló boltok, sőt, piac is nyílik majd.

Street food plaza látványterve - kép: Le Garage

Egy biztos: sok múlik majd az építészeten: mennyire tud egyedi ízt hozzáadni a burgerek, tészták, levesek és saláták világához a környezet. Hogy a közeli irodákban dolgozók körében népszerű lesz, az aligha kétséges - ebből a szempontból szerencsés területen ynílik majd. Az egyik kérdés, hogy a belvárosi street food rajongóknak tud-e annyi plusz élményt kínálni, hogy megérje a kieső helyszínre elzarándokolni érte. A másik, hogy sikerül-e az indusztriális, pláza jellegű környezetben azt a személyes hangvételt hozni, amire egy hagyományos piac, a Vámház körút vagy a Belváros rejtett utcácskái képesek.

A casablancai piac pályázati terve - Kendik Géza. Kép: A4 Stúdió.

MA