Hong Kong 1997 óta ismét Kína része, de az angol gyarmati múlt építészeti emlékei számos helyen megtalálhatóak a városban. Jövőre lesz száz éves a Tai Tam Dam vízművek rendszere. A város egy nagyszabású építkezéssel ünnepli a centenáriumot. Az angolok által épített gát mellett egy látványos új híd épül a helyi M Co design tervezésében.

 
 

 Forrás: M CO design

A híd egy komplex infrastrukturális építmény, amely magába foglalja az árvízi vízelvezetést is. Ez azonban nem lenne elég ahhoz, hogy a világ építészeti blogjai napok óta foglalkozzanak vele.

Ennek a szerkezetnek a legnagyobb különlegessége a látványa, amit a kínai sárkány inspirált. A régi gát és a mellette futó híd tökéletesen mutatják Hong Kong ma még meglévő kettős identitását.

Ez a kettősség a tervező cégnél is megtalálható, amely helyi érdekeltségű, de vezetői között számos amerikai és angol tervezőt találhatunk. Eddigi munkáik elsősorban Ázsiában valósultak meg, azonban irodát nyitottak Isztambulban is célba véve az európai piacokat.

 Forrás: M CO design

Az eredeti angol építmények mai napig fontos funkciót látnak el a város életében. Már a XIX. században is problémát okozott a víz hiány. Ezt próbálták orvosolni a gáttal és a víztárazók rendszerével. Ezek közül egyet mára átalakítottak egy népszerű csónakázó parkká, a többi azonban még mindíg az eredeti célt szolgálja. A gáton végigfutó út keresztmetszete túl szűknek bizonyult, ezért is volt szükség új építményre.

 Forrás: M CO design

A „sárkány” út nem csak a szállítási feladatokat látja majd el, számos olyan funkciót kap, amely a város lakói között is népszerű lehet. Terveztek gyalogos és kerékpáros utakat is, ezeken keresztül megközelíthető lesz a tározók közti park és a gyönyörű környezetben épült kevésbé szép lakótelep is. Látványos kilátó teraszokat és különleges események szervezésére is alkalmas pavilont is találhatunk a tervekben.

Forrás: M CO design 

A jövőre elkészülő építmény újra értelmezi az egyik legősibb ázsiai szimbólumot, ezzel jelképe lehet a XXI. századi Hong Kong kínai identitásának.

- füles- 

Hallgasson minket minden hétfőn 15:00 órától a Trend FM 94.2-ön vagy olvasson minket a Facebookon és nézzen ránk az Instagramon archichat_trend néven.