Magyar projektek az élvonalban

A neves Architizer A+ Award idei díjazottjai között magyar sikernek is örülhetünk. További két projektért pedig még izgulhatunk - sőt, szavazhatunk is - versenyben vannak ugyanis a közönségdíjakért.

0 Tovább

Hét építészeti kísérlet, amely látványos kudarccal végződött

építészet kudarc épület használhatatlan bukás archichat kisérlet modern puskás Mies van der Rohe Fenchurch Street 20

Köztudomású, hogy még a legnevesebb építészek terveinek jó része is a rajzasztalon marad, a nagy ideákat kíméletlenül lemészárolja a pénzhiány, netán a megrendelő szeszélye. Keveseknek adatik meg, hogy akár egész városokat vagy városnegyedeket építsenek fel, mint Oscar Niemeyer Brasilia városát vagy a két Griffin Canberrát, esetleg - hogy mi, magyarok se maradjunk ki a sorból - Magyar Géza Salgótarján belvárosát ( jellemző, hogy mindegyik állami projekt lévén grandiózus tervek készülhettek). Na de mi van, ha a megvalósult álom rémálommá változik, mint történt az jó néhány esetben a sors szeszélyéből vagy a tervezés hibáiból?

8 Tovább

Ybl-díj 2017.

Építészeti díjak szezonját éljük: a nemrég kihirdetett nemzetközi Pritzker-díj után ma adták át az idei Ybl-díjakat. A Borsos Miklós bronz plakettjével kitüntetett építészek sok éves, előremutató, kiemelkedő munkáját ismeri el a Magyar Állam.

0 Tovább

A világ legmenőbb bambusz teaháza

építészet teaház bambusz legszebb kultúra archichat füles mezei dánielA tea a víz után a világ második legnépszerűbb itala, ma Európában is újra a reneszánszát éli. Ázsiában, a növény őshazájában, nem egyszerűen szomjoltóként, hanem a többezer éves kultúra részeként tekintenek rá. Ez sokszor kifejeződésre jut azokon a helyszíneken is, ahol az emberek a teát fogyaszthatják. Európában gyakran elintézik néhány füstölővel és tibeti imazászlókkal a teaházak díszítését, ezzel szemben Kínában vagy Japánban sok évszázados tradíciók határozzák meg az épületeket és belső tereiket.

0 Tovább

Lokális építészet, globális győzelem

Bell-Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spanyolország. Fotó: Hisao Suzuki, kép forrása: http://www.pritzkerprize.com

A sajtó ismét rendhagyó döntést emleget a 39. Pritzker-díj odaítélése kapcsán. A tavalyi kitüntetett Alejandro Aravena után ismét nem egy világszinten ismert gigaprojekteket jegyző sztárépítész-iroda, hanem a helyi jellegzetességekre építő érzékeny katalán alkotócsoport, az RCR Arquitectes nyerte meg a szakma legrangosabb elismerését.

0 Tovább

archichat

blogavatar

Minden, ami építészet. Régi és új, lakott és lakatlan. Az építészetről beszélünk!

Utolsó kommentek