Ybl-díj 2017.

Építészeti díjak szezonját éljük: a nemrég kihirdetett nemzetközi Pritzker-díj után ma adták át az idei Ybl-díjakat. A Borsos Miklós bronz plakettjével kitüntetett építészek sok éves, előremutató, kiemelkedő munkáját ismeri el a Magyar Állam.

0 Tovább

A világ legmenőbb bambusz teaháza

építészet teaház bambusz legszebb kultúra archichat füles mezei dánielA tea a víz után a világ második legnépszerűbb itala, ma Európában is újra a reneszánszát éli. Ázsiában, a növény őshazájában, nem egyszerűen szomjoltóként, hanem a többezer éves kultúra részeként tekintenek rá. Ez sokszor kifejeződésre jut azokon a helyszíneken is, ahol az emberek a teát fogyaszthatják. Európában gyakran elintézik néhány füstölővel és tibeti imazászlókkal a teaházak díszítését, ezzel szemben Kínában vagy Japánban sok évszázados tradíciók határozzák meg az épületeket és belső tereiket.

0 Tovább

Lokális építészet, globális győzelem

Bell-Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spanyolország. Fotó: Hisao Suzuki, kép forrása: http://www.pritzkerprize.com

A sajtó ismét rendhagyó döntést emleget a 39. Pritzker-díj odaítélése kapcsán. A tavalyi kitüntetett Alejandro Aravena után ismét nem egy világszinten ismert gigaprojekteket jegyző sztárépítész-iroda, hanem a helyi jellegzetességekre építő érzékeny katalán alkotócsoport, az RCR Arquitectes nyerte meg a szakma legrangosabb elismerését.

0 Tovább

Élnél egy cementgyárban?

építészet gyár épület régi új átalakítás ipari műemlék archichat cementgyár mezei dániel füles

A címben feltett kérdésre minden józan gondolkodású ember nemmel felelne. Szerencsére a világban mindig is léteztek olyan emberek, akik túlléptek a hétköznapi gondolatokon; nekik köszönhetjük az olyan csodákat, mint a La Fabrica. Ricardo Bofill spanyol építész 1973- ban vásárolt meg egy elhagyott cementgyárat és alakította át a maga számára.

4 Tovább

A szocializmus emléke: az ezerarcú bódé

bodé jugoszlávia balkán k67 építészet szocializmus archichatA K67 diaddalútja máig tart. A Kiosk 67 - ez az üvegszálas szerkezetű, variálható elemes épületrendszer - viszonylag hajlott kora ellenére köszöni szépen, él és virul. A szlovéniai Kromberkben egy kioszk ma méhkaptárként szolgál, egy másik, némi falazattal kiegészítve Boszniában élelmiszerbolt, Ljubljanában van olyan, amely egykor a parkolóőr bódéjaként kezdte pályafutását, ma jegyárusító automatát rejt.

0 Tovább

archichat

blogavatar

Minden, ami építészet. Régi és új, lakott és lakatlan. Az építészetről beszélünk!

Utolsó kommentek