Űrállomást szeretne? Nyomtasson magának! - II.rész

A huszadik század közepétől induló űrkutatás legújabb felívelő szakasza 1990-től indult. Ekkor kezdtek bekapcsolódni a Távol-Kelet országai: India, Kína és Japán, s ezzel párhuzamosan a science-fiction filmek is kezdtek reálisabb képet rajzolni az ember jelenlétéről az űrben. Többé már nem a "bárcsak eljutnánk oda" áhítata uralkodik, hanem helyébe lépett a "kint vagyunk, hogyan tovább?" égető kérdése. Ez a probléma és a lehetséges megoldások sora mutatkozott be dr. Katona Vilmos előadásában, amit november 16-án az Írószövetség Bajza utcai székházában tartott meg. Beszámolónk második része következik. (Az első rész itt olvasható.)

1 Tovább

Űrállomásra vágyik? Nyomtasson magának! - I.rész

A 3d nyomtatás olyan technológia, ami számos területen elterjedőben van az építészettől az orvostudományig. A legújabb kutatások pedig arra utalnak, hogy a következő évszázadban talán a világűr meghódításában, új bolygók lakhatóvá tételében is kulcsszerepe lehet az automatizálható, földi körülmények közt már jóformán emberi jelenlét nélkül is működő metódusnak. E jövőbemutató témáról, a legfrissebb trendekről és az élvonalba tartozó építészirodák eredményeiről beszélt dr. Katona Vilmos "Az automatizált építéstől az űrbázisok tervezéséig" című előadásában, amit a Magyar Írószövetség Science-fiction szakosztálya számára tartott szerda este.

0 Tovább

Legyen világosság!

Fény nélkül nincsen élet. A közelmúltban egyre inkább felértékelődött a mesterséges fény szerepe, meghatározza hétköznapjainkat, emelkedetté teszi ünnepeinket. Az Arhcichat_Trend legutóbbi adásában Kendik Géza építész (A4 Stúdió) és Mezei Dániel műsorvezető mellett reflektorfényben Morvai Zoltán, a Be Light Kft. ügyvezetője.

építészet pannonhalma fény világítás be light mezei dániel morvai zoltán a4 stúdió archichat kendik géza

0 Tovább

30 emeletet építettek 15 nap alatt!  

Ma már szinte tételként mondják - akik látták és tudják -, hogy a világ nem Európában épül. Van ennek legfelsőbb szintről érkező megfogalmazása is, mely szerint "Európa egy skanzen", mert a világ Ázsiában, Indiában épül. Természetvédők is bátran figyeljenek!

0 Tovább

Évszázadok távlatában tervezni - régészet az Archichatben

Papp Adrienn a Budapesti Történeti Múzeumból érkezett a Trend Fm Archichat műsorába, hogy Kendik Géza építésszel és Mezei Dániel riporterrel beszélgessen építészet és régészet áthatásairól, e két izgalmas, eltérő, mégis gyakran egymáshoz közelítő területről. Rövid összefoglaló itt, az Archichat blogon.

0 Tovább

archichat

blogavatar

Minden, ami építészet. Régi és új, lakott és lakatlan. Az építészetről beszélünk!

Utolsó kommentek