Rés a szocializmus pajzsán: 40 éves a budavári Hilton

Talán ma már kevesen tudják, már a negyvenes korosztály sem nagyon, hogy a Hilton szálloda építése nem csupán a politikai rendszer és a hidegháború miatt volt érdekes. Ehhez hasonló léptékű problémák és feladatok adódtak a helyszínen a műemléki környzet miatt. Azt is mondhatnánk, hogy egy világhírű szálloda épült Budapest és Magyarország központjában - másképp is lehet nevezni -, műemléki konzerválással. Nézzük a budavári Hilton szálloda építésének kihívásait. Akadt bőven!

1 Tovább

Laboratóriumtól válságövezetig - műsoron a 3d print technológia

Így működik... kép forrása: dr. Katona Vilmos előadása

A csillagok közé emelkedett az Archichat_Trend december 12-i adása. A blogon már tudósítottunk a Magyar Írószövetség Science-fiction szakosztálya számára tartott űrépítészeti előadásról, amelyet dr.Katona Vilmos építész, a Metszet című építészeti folyóirat főszerkesztő-helyettese tartott. Bejegyzéseink itt és itt találhatók. A három dimenziós nyomtatási technológiáról, jelenéről, jövőjéről beszélgetett az Archichat vendégével Kendik Géza építész (A4 Stúdió) és Mezei Dániel riporter.

0 Tovább

Így még biztosan nem látta Budapest nevezetes épületeit!

Karácsony előtt mindenkire ráfér egy kis kikapcsolódás - erre a célra ajánljuk sok szeretettel Bartos Erika "Budapest titkai" című kiállítását a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kisgalériájában.

0 Tovább

A pusztító földrengés helyszínén is építkeznek

kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dánielAmikor elképzelünk egy kínai élelmiszeripari üzemet - ha egyáltalán elképzelünk -, nem a design, a szépség és a lebegés jut először eszünkbe. Pedig a most bemutatott épület ezekkel a tulajdonságokkal is rendelkezik, egy olyan vidéken, ahol azt gondolná az ember, hogy negyedmillió áldozat után már senki sem akar építkezni. A pusztítás azonban visszahozta a már-már elfeledett régi, organikus építészetet.

0 Tovább

Nem kellenek milliárdok a jó építészethez!

szegénység vietnam építészet Poor Students Fund iskola pénz olcsó kendik géza mezei dániel organikus építészet bambusz agyag designBlogunk állandó szakértője, az építész Kendik Géza visszatérő mondása, hogy "a jó építészethez nem kellenek feltétlenül milliárdok." Olvasva a híreket és hallva, hogy mennyibe kerül egy új lakóház, egy jelentősebb középület idehaza, hogy más példákat már ne is soroljunk, csapatunk nem gyakorló építész tagjai - így én is - kicsit szkeptikusan álltam Géza kijelentéséhez. De csak eddig, mert szakértőnk nem tévedett. Ebben sem! Igaz messzire kellett "utazni" a példához, amely tehát nem magyar, egy a világ elvileg fejletlenebb részéről érkezett. Vietnamban nézünk körül, ahol egy létező és roppant szép kezdeményezés valósult meg miközben hasonló jelzőkkel illethető épület került bambusztető alá.

0 Tovább

archichat

blogavatar

Minden, ami építészet. Régi és új, lakott és lakatlan. Az építészetről beszélünk!

Utolsó kommentek