A zenélő hajó

párizs építészet hajó zenélő szajna
Párizs a világ egyik legismertebb városa, épületei az emberiség kultúrájának mérföldkövei. Azt gondolom, kevés olyan ember él a Földön, aki ne ismerne legalább egy jellegzetes párizsi épületet. A korábbi századok művészei feladták a leckét a jelenkor építészeinek, akik valami újat akarnak alkotni. Ezeknek a magas elvárásoknak akar megfelelni a város legújabb kulturális központja, a Szajna zeneház.

0 Tovább

UFO-kikötő Japánban? 

ufo kikötő park japán építészet archichat

A japán Nendo design stúdió első köztéri munkája felülről jobban hasonlít földönkívüliek leszállóhelyére, mint tényleges funkciójára: egy japán kisváros köztéri parkjára. A tervezők az ötletet a park különleges formájú épületeire azonban nem a scifik világából, hanem a város határában lévő több mint ezerötszáz éves sírokból merítették.

0 Tovább

Kert a város felett

kert város felett építészet

Mára a világ lakosságának legnagyobb része a városokban él. A munkalehetőségek miatt naponta sok ezren költöznek be és emiatt állandóan változik a települések képe. Az új fejlesztések és építkezések mellett egyre többet hallani régi elavult épületek, utak bontásáról. A rombolás helyett viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy építmény az eredetitől teljesen eltérő funkciót kap. Szöul városa azonban egy ilyen rendhagyó megoldást választott, amikor egy a hetvenes években épített felüljárót "zöld" sétánnyá változtatott.

0 Tovább

Építészek és a menekültválság

menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet tervPolitikai nyugtalanság és természeti katasztrófák miatt az utóbbi években a világ újságjainak címlapján folyamatosan megtalálhatóak a menekültválságot és annak következményeit taglaló cikkek. Ezek az események folyamatosan kihívások elé állítják a világ kormányait, az aktuálpolitikai magyarázatoktól függetlenül. Az egyik legnagyobb probléma a nagy létszámú menedékkérőnek hosszabb távon lakóhelyet biztosítani. Ez inspirálja az építészeket is, akik számos megoldást javasolnak, amellyel könnyebbé lehet tenni az otthontalanok életét.

0 Tovább

Újvilág, más világ: szociális bérlakások Kaliforniában

szociális lakás kalifornia los angeles bérházEgy társadalom ereje többek között abban mutatkozik meg, hogyan bánik a rászorulókkal. Ez az 52 lakásos bérház egy hajléktalanokat támogató alapítvány megbízásából épült Los Angelesben. A megbízó célja az volt, hogy a város hajléktalanjai számára az állam által adó kedvezményekkel támogatott, megfizethető bérleti díjú lakásokat biztosítson. Ezek általában kis alapterületű stúdió lakások, alacsony fenntartási költségekkel.

0 Tovább

archichat

blogavatar

Minden, ami építészet. Régi és új, lakott és lakatlan. Az építészetről beszélünk!

Utolsó kommentek