Kert a város felett

kert város felett építészet

Mára a világ lakosságának legnagyobb része a városokban él. A munkalehetőségek miatt naponta sok ezren költöznek be és emiatt állandóan változik a települések képe. Az új fejlesztések és építkezések mellett egyre többet hallani régi elavult épületek, utak bontásáról. A rombolás helyett viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy építmény az eredetitől teljesen eltérő funkciót kap. Szöul városa azonban egy ilyen rendhagyó megoldást választott, amikor egy a hetvenes években épített felüljárót "zöld" sétánnyá változtatott.

0 Tovább

Építészek és a menekültválság

menekült menekültválság épület sátor lakás elhelyezés építészet tervPolitikai nyugtalanság és természeti katasztrófák miatt az utóbbi években a világ újságjainak címlapján folyamatosan megtalálhatóak a menekültválságot és annak következményeit taglaló cikkek. Ezek az események folyamatosan kihívások elé állítják a világ kormányait, az aktuálpolitikai magyarázatoktól függetlenül. Az egyik legnagyobb probléma a nagy létszámú menedékkérőnek hosszabb távon lakóhelyet biztosítani. Ez inspirálja az építészeket is, akik számos megoldást javasolnak, amellyel könnyebbé lehet tenni az otthontalanok életét.

0 Tovább

Újvilág, más világ: szociális bérlakások Kaliforniában

szociális lakás kalifornia los angeles bérházEgy társadalom ereje többek között abban mutatkozik meg, hogyan bánik a rászorulókkal. Ez az 52 lakásos bérház egy hajléktalanokat támogató alapítvány megbízásából épült Los Angelesben. A megbízó célja az volt, hogy a város hajléktalanjai számára az állam által adó kedvezményekkel támogatott, megfizethető bérleti díjú lakásokat biztosítson. Ezek általában kis alapterületű stúdió lakások, alacsony fenntartási költségekkel.

0 Tovább

Tízmilliókat költenek kultúrára! 

Chester storyhouse közösségi ház legdrágább építészet archichatNéhány hete egy amerikai kisváros közösségi projektjéről írtam, ahol egy szétnyitható házból készül nézőtér és így alakul ki egy közösségi tér. Ma egy ennél jóval drágább épületet, az angliai Chester 37 millió fontból megvalósult új kulturális központját mutatom be. A két vállalkozást az köti össze, hogy mindkét város vezetői szükségesnek tartották egy olyan közösségi hely megteremtését, amely a városlakók kulturális igényeit a lehető legjobban kiszolgálja.

0 Tovább

A világ legszebb úszómedencéi

medence világ legszebb szép medúza ház nyárÚjra itt a nyár! Idén eddig a globális felmelegedés hatása hazánkban nem volt érzékelhető, a hosszú hideg tél s a szeszélyes tavaszi időjárás után, végre 25 fok köré emelkedett a hőmérő higanyszála. Úgy gondolom, itt az idő megnézni néhány szokatlan medence kialakítást a világ melegebbik tájairól.

1 Tovább

archichat

blogavatar

Minden, ami építészet. Régi és új, lakott és lakatlan. Az építészetről beszélünk!

Utolsó kommentek