A Párizsi udvar műemlék épülete egyike a főváros legszebb és legismertebb építészeti alkotásainak, amelynek állapota az elmúlt években folyamatosan hanyatlott, 1980 óta tulajdonképpen nem nyúlt hozzá senki. Jelenleg a Mellow Mood csoport megbízásából, a Market Zrt. kivitelezésében, a pályázaton nyertes Archikon Kft. tervei alapján felújítás alatt áll az épület. A nagyszabású munkát a magyar állam a Eximbankon keresztül jelentős összeggel, 21,95 millió eurós (6.8 milliárd forintos) kedvezményes hitellel támogatja, de a projektre 12 milliárd forintot költenek.

 

Tavasszal olyan álhíreket lehetett hallani, hogy a Schmahl Henrik által tervezett, 1909 és 1913 között épült impozáns belső tér egyik legmarkánsabb eleme, a Róth Miksa üvegfestő- és mozaikművész munkája által díszített kupola elbontásra kerül. A híresztelés komoly visszhangot váltott ki, de rögtön cáfolták és nem volt igaz.

Az impozáns passzázs és az épület felújítását azonban nem véletlenül övezi kiemelt figyelem. Ezen a helyen állt ugyanis a báró Brudern József megrendelése alapján, 1817-ben Pollack Mihály tervei alapján elkészülő épület, amely Magyarország első modern értelemben vett üzletháza volt. Pollack a párizsi, 1810 körül épült "Passage des Panoramas"-t tekintette mintának.

Schmahl az új épület tervezésénél figyelembe vette a történelmet, éppen ezért alakított ki egy olyan passzázst, amely - miközben az emeleten irodák, majd lakások találhatók - a korábban 90 évig betöltött funkcióját továbbvitte az épületnek. A korábban Párisi-ház néven ismert épület helyén így látható - hamarosan régi fényében - a mai napig a Párizsi udvar.

Az csodálatos enteriőr több gyönyörű kupolával rendelkezik, de - ahogy a budapest100.hu oldalon található részletes leírásból kiderül - 

az épület egyik különlegessége a passzázs luxfer prizmákból álló üvegtetője, amely felülről nem kap természetes fényt, nappal mégis ezt a látszatot kelti. Építészetileg pedig a belső architektúra üveg ornamentikájához illeszkedik. A rendkívül sokféle módon préselt kristályüvegek gyártása és összeállítása olyan bonyolult volt, hogy elkészülte két évbe telt. A kupolának a mennyezet közötti részében 100 db villanykörte szolgálta az esti kivilágítást, ez a főváros egyik látványosságává vált. A padlóburkolat színes mozaiklap volt. Helyenként üvegtégla betétek engednek fényt az alsóbb szintre. A belső térben is megjelenik a homlokzaton már megfigyelt keleties, gótikus jelleg.

A Róth Miksa üvegfestő- és mozaikművész munkája által díszített kupola - 100 %-ban az örökségvédelmi elvárásoknak megfelelően, szakrestaurátorok részvételével felújítva - eredeti állapotában és régi pompájában lesz látható a munkák befejezése után.

A felújítás mögött egy külföldi befektető, Ayesh-Majdi Helmi Rida áll, aki a műemlék épület megvásárlásával lehetőséget teremtett annak megóvására. Az új tulajdonos Magyarországon folytatta egyetemi tanulmányait, de később Dubaiba költözött. Magyarországra évente többször visszatér látogatóba és mivel Budapesthez a mai napig erősen kötődik, ezért kereste a befektetési lehetőségeket - írja a Mellow Mood csoport tájékoztatója.

A kormány 2015 februárjában kiemelt beruházássá nyilvánította a Párizsi Udvar átalakítását. Az épületben vendéglátóhelyeket, konferencia-helyszínt és ötcsillagos apartman hotelt alakítanak ki a fejlesztők. Az arab magánszemélyek tulajdonában lévő Mellow Mood cégcsoport alakította szállodává a szintén a Ferenciek terén lévő Klotild palotát is. Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa, ügyvezetője, a vásárlást követően arról beszélt, hogy eredeti állapotában szeretnék visszaállítani az épületet, amelyhez 1980 óta nem nyúlt hozzá senki.

archichat_trend

MD

Kövessen minket a Facebookon és az Instagramon!

https://www.facebook.com/Archichat_trend-317333375323260/?fref=ts

https://www.instagram.com/archichat_trend/