Nyár elejétől a Magyar Építőművészek Szövetségének élén új elnökség áll.  Krizsán András DLA vezetésével új stratégia indult: a szakma értékeinek láthatóvá tétele és képviselete kiemelt szerephez jut majd. Minőség, jelenlét és együttműködés - három alappillér, amelyek nemcsak a szűk szakmai kommunikációra, de szélesebb, oktatási s társadalmi körökben való aktív jelenlétre is utalnak. A MÉSZ új elnökével a legfrissebb Archichat_trend adásban beszélgetett építészetről Kendik Géza (A4 Stúdió) és Mezei Dániel riporter.

 

Új Nemzedék Központ, Zánka. Tervező: Krizsán András DLA. Kép forrása: http://www.modum.hu/

Az új kinevezés, az új feladat nem kisebb, mint a Lechner Ödön által alapított, több, mint 100 éves szervezet munkájának irányítása egy kitűnő csapat élén. A rangus UIA (International Union of Architects) nemzetközi építész-szövetségben is a MÉSZ képviseli hazánkat. Az elmúlt 100-110 évben mozgalmas és eredményes munkát végzett a szövetség: az építész szakmát fogta össze egészen a rendszerváltásig, amikor a Kamarák létrehozásával megváltozott a helyzete a sokszínű szakmai szervezeti rendben.

A jelenlegi cél a régi értékek felelevenítése és a szervezet mozgásba hozása a szakma értékeinek képviselete és láthatóvá tétele terén. Elsődleges volt egy új stratégia kidolgozása "Minőség, jelenlét, együttműködés" címmel. Ismét a művészi, alkotó építészeti munka az elsődleges a Szövetség számára, s az, hogy ezeket az alkotásokat a társadalom, közvélemény számára s a szakmai közegben is ismertté tegye a példaértékű minőséget képviselő alkotásokat.

Krizsán András DLA, a MÉSZ új elnöke. Kép forrása: http://www.modum.hu/

Ez a példamutatás a központi feladat - a sokszínű és felgyorsult szakmai közegben az építészet átstruktúrálódása miatt az építész feladata gyakran koordinátori szereppé változik: a sok társszakma között elvész a klasszikus építőművész, építőmesteri szerep. Ebben szükséges iránymutatást nyújtani a szakmai és szélesebb társadalmi közönség számára egyaránt.

Kendik Géza - maga is aktív, alkotó építészként, vezető tervezőként arról faggatta Krizsán Andrást, hogyan egyeztethető össze az építészeti praxis vezetése, az alkotótevékenység az elnöki feladatokkal. Persze a nap a MÉSZ elnökének is csak 24 órából áll, azzal kell gazdálkodni. Ami ebben segítségére van, hogy kiváló építész munkatársai a Modum Építésziordában önállóak, nem igénylik a napi jelenlétet, a koncepcióalkotás és menedzseri feladatok mellett a szerkesztői, konstruktőri munkákért és a részletek kidolgozásáért ők a felelősök.

Gyógynövényesház, Zánka. Tervező: Krizsán András DLA. Kép forrása: http://www.modum.hu/

Emellé a MÉSZ egy új titkárral, s az elnökség tagjaival közösen szervezi a szakmai életet. Ez egy csapatmunka, az elnökség nem egyszemélyes feladat. A fiatalokat bevonva, az egyes ötletekben egymást támogatva, de önállóan dolgozva működnek - mesélte Krizsán András. A külügyeket is külön csapat kellene, hogy vigye, a határon túli vagy akár távol-keleti kapcsolatokért egy-egy kolléga, aktív tag felelős, így tud jól működni szervezetként. Napi szinten használva a közösségi kommunikációs csatornákat, minél szélesebb körben elérhető a közvélemény is.

A klasszikus, külföldi szakmai szervezetek mintát is szolgáltatnak: pl. a RIBA (Royal Institute of British Architects) vagy akár a franciaországi szervezet éppúgy jelen volt az elmúlt száz évben az európai kulturális életben, mint a MÉSZ idehaza. Ugyanazok az értékek fontosak ma is, mint 100 évvel ezelőtt, de ezek láthatóvá tétele ma kiemelt feladat. Fantasztikus tehetségek és kollégák dolgoznak idehaza is, mégis, sajnos esetenként még szakmán belül sem vesszük észre az értékeket. Júniusban három rangos nemzetközi díjat vehettek át magyar építészek - köztük maga Kendik Géza is, Casablancába tervezett piacáért az S.Arch Conference ezüstérmét vehette át. Fontos feladat, hogy ezekről az eredményekről értesüljön a közvélemény és a szakma.

Piac koncepció, Casablanca. Tervező: Kendik Géza. Kép forrása: http://www.a4studio.hu/

A széles hazai és nemzetközi rálátással bíró elnököt Kendik Géza arról is kérdezte, hogyan látja a nemzetközi mezőnyben a hazai szakma helyzetét. Sportnyelven szólva körülbelül ott helyezkedünk el, mint sport terén - hangzott Krizsán András válasza - ahogyan a Rio-i Olimpiát sikeresnek könyvelhetjük el, ugyanúgy a nemzetközi építészeti eredményeinkre is joggal lehetünk büszkék - emelte ki Krizsán András. A díjak is jelentősek természetesen, de még fontosabb lenne, ha az elmúlt években kialakított elefántcsonttoronyból kitörve az elért eredményeinket az átlagember számára is kommunikálni tudnánk. Ha az alkotó ember kerülne a középpontba, ha megmutatható lenne a folyamat, ahogyan e munkák születnek, az közelebb vihetné az építészetet a közönségéhez.

Ez a megismerés és megismertetés segíthetne talán azon a kialakult állapoton, amelyet a MÉSZ elnök is megemlített: egy elkészült, példaértékű projektnek sokan örülnek, sokan vettek részt benne, együtt ünneplik, ha azonban valamilyen probléma adódik, az építész nemritkán egyedül marad a felelősséggel. Itt egyensúlyra lenne szükség: az építés komplex folyamatában az építész csak egy szereplő a sok közül, és gyakran nincs is valódi döntéshozó helyzetben.

Gyógynövényesház, Zánka. Tervező: Krizsán András DLA. Kép forrása: http://www.modum.hu/

Krizsán András magát Balatoni legénynek vallja: itt nőtt fel, édesanyja a mai napig itt él, az alkotó építészt pedig számos munka is ide köti. Egyik legrisebb munkája a zánkai Új Nemzedék Központ vagy ugyanitt a Gyógynövényház. E több éves szakmai munka során halmozódott fel az a tudásanyag a Balaton-felvidék építészeti arculatáról, amelyet egy füzetkében, afféle építészeti útmutatóban gyűjtöttek össze.

Kiemelten a vízparttól távolabbi, az idegenforgalomtól, turizmustól és az erre válaszoló polgári villaépítészettől függetlenül a maga hagyományait megőrző területekről van szó.

Ez ma nagyon fontos, értékes, egységes karaktert jelent - ezért adtuk közre ezt az útmutatót, abban a reményben, hogy minél szélesebb társadalmi és szakmai közeg kezébe kerülhet. A tradicionális népi építészetmellett ezek a hagyományok a kortárs építészet számára is tudnak példaértékűek lenni - a helyi építészeti kultúra ismeretéből kiváló mai házak születhetnek. Kendik Géza azonnal igényelt is egy példányt, tekintettel a közelmúltban befutott megbízására a Káli-medencében.

MA

Kövessen minket a Facebookon, az Instán archichat_trend néven, valamint hallgasson bennünket minden hétfőn a Trend FM hullámhosszán!