miniház mobilház luxusapartman épület usa archichat architacht kendik mezei füles építészetAz Egyesült Államok építészetének egyik legújabb divatja a miniház építés. Számtalan televízió műsor, blog és építészeti magazin ad tanácsot a 35 négyzetméternél kisebb házak megvalósításához. A 2008-ban bekövetkezett hitelválság és az ebből következő ingatlanpiaci összeomlás adott lendület ennek a mozgalomnak.

 

Ma már sokan az ilyen épületekben látják az egyik megoldását a nagyvárosokban meglévő lakásproblémáknak. A lecsúszó középosztály és a fiatalok egyre kevésbé akarnak és tudnak sok százezer dollárt költeni lakóhelyeikre. A miniházak népszerűségének másik titka, hogy általában mozgathatóak, így a mobilis amerikai lakosság életformájának még jobban megfelel.
miniház mobilház luxusapartman épület usa archichat architacht kendik mezei füles építészet

Tenyérnyi kényelem és luxus. 

Természetesen az igény az ilyen épületekre a cégek érdeklődését is felkeltették. A texasi Austinban minden évben megrendezett SXSW fesztivál keretében megrendezett technológiai kiállításon mutatta be előregyártott okos miniházát a Kasita nevű helyi startup. A cég alapítója Jeff Wilson környezettudományi professzor, aki egy évet élt egy néhány négyzetméteres szemetesben bizonyítva a kicsi lakóterületek létjogosultságát.

miniház mobilház luxusapartman épület usa archichat architacht kendik mezei füles építészet

A kilátáson sok múlik.

Cégének terméke a szemetesnél jóval nagyobb és kényelmesebb lakóhelyet kínál leendő vásárlóinak. Az általuk gyártott házak 33 négyzetméteresek és mindennel felszereltek, amit egy városi fiatal kívánhat, igaz ennek meg is van az ára. Egy ilyen otthonért 139000 dollárt kérnek.

 miniház mobilház luxusapartman épület usa archichat architacht kendik mezei füles építészet

Egy lakás, amely szinte olyan, mint egy kapszula. 

Ezért a magyar pénztárcának meglehetősen borsos összegért egy mozgatható, acél szerkezetű, alumínium kompozit panelekből és üvegből álló dobozt kapunk. Belsejében egy kétszintes, a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően világos modern lakást találhatunk. Az alsó részén a nappalit és hálóhelységet a felső részen a konyhát és a zárt fürdőszobát helyezték el, itt kaptak helyet a beépített szekrények is. A 21. századnak megfelelően az épület elektromos rendszere, árnyékolása, fűtése és hűtése, szórakoztató technikai eszközei mind egy mobiltelefonról, akár a távolból is irányíthatóak.

miniház mobilház luxusapartman épület usa archichat architacht kendik mezei füles építészet

Futurisztikus, ám nem nagy lakások egy igazi smart buildingben. 

Az épület egyelőre nagy sikert aratott, megnyerte az említett fesztivál Innovációs díját. A gyártó cég tovább fejlődött, az eredeti 3 főről 22-re növelte az alkalmazottai létszámát és már bemutatta legújabb terveit, amely egy olyan városi épület lenne, amelyből a lakások egyenként kivehetőek lennének, mint a szekrényből a fiókok.

- füles - 

Archichat Trend minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön. Építészetről beszélünk délután háromtól. Ezúttal Barabás Zsófi festőművész lesz Kendik Gáza és Mezei Dániel vendége.