A hír, hogy a Tűzraktér (egykori Laboratóriumi Műszergyár, később önszerveződő kultúrszórakozóhely) épületét bontani kezdték, néhány hónapja röppent fel több hírportálon is. Szerencsére nem ez a helyzet, az épület megmarad, de átalakítása valóban elindult.

 

 

(Ilyen lesz a diákszálló? Kép forrása: www.milestone.com)

Az elhagyott ipari épületben a kétezres évek elején egy bukott pályázat után a tulaj egy lelekes művészeti, vendéglátóipari területről érkező csapattal karöltve kezdeményezett rendezvénysorozatokat és alakított ki a működéshez alkalmas tereket. Az akkorra már rehabilitált kilencedik kerületi környezet mintha meghívta volna az efféle alulról jövő, közösségi jellegű és kulturális célú kezdeményezéseket - valahogy hasonlóan indult el a máig sikeres Trafó is.

Fiatal, a kortárs művészetek területéről érkező alkotók (Etienne Samin, Gyevi-Bíró Eszter, Polyák Levente, Binges Viktrória, Miklusicsák Alíz) éppúgy febukkantak itt, mint a Bercsényi Építészkollégium tagjai. A kezdeti lendületes, önszerveződő időszak után a Tűzraktér, mint "intézmény" szép lassan felőrlődött a különböző vállalkozói spekulációk között, az alapítók pedig mindhiába kerestek új helyet, a bürokrácia sajnos a maradék energiát is elvitte. Az épület tekintetében volt egy próbálkozás, hogy átalakítsák hotelnek, de végül ez sem járt sikerrel.

Az épület kiürült, romlásnak indult. Közben felépült kiváló szembeszomszédja, a 2008-ban Építészeti Nívódíjjal kitüntetett SOTE-épület, Noll Tamás, Madzin Attila építészek és Csavarga Rózsa belsőépítész tervei alapján. A kontraszt egyre látványosabb lett a méreteiben és szerkezetében nagyvonalú, ám hanyatló állapotú egykori ipari épület és a körülötte fellendülő kulturális- és diákélet között. A 2015-ös év hozhatott újabb fordulatot a történetbe, jóllehet innentől kezdve egyre kevesebb információ állt rendelkezésre arról, mi is történik a területtel.

(Ilyen lesz a diákszálló? Kép forrása: www.milestone.com)

Tény azonban, hogy a Tűzrakteret is magába foglaló Üllői úti tömb rehabilitációja elindult. A tömbbelsőben összenyíló telkek közül először egy Üllői úti és egy Thaly Kálmán utcai területen indult építkezés. Utóbbira egy diákszálló épült, ennek átadása megtörtént, jelenleg már beköltözhető, belakása láthatóan folyamatban van. A forgalmasabb főútvonal felé néző telken szálloda fog állni az itt elhelyezett hirdetőtábla szerint. Ez mostanra körülbelül szerkezetkész állapotot ért el. Tervezője Kajdócsi Jenő építész, aki egyébként az évekkel korábbi, végül nem megvalósult Tűzraktér-átalakítást is jegyzi.

A két építkezés kis időbeli csúszással, de nagyjából párhuzamosan haladt. Az építkezések feltárása a kezdetektől részben a Tűzraktér Tűzoltó utcai főbejárata felől történt, így joggal merült fel a gyanú, hogy idővel ott is építkezésre kerülhet majd sor. Néhány hete aztán megkezdődött a Tűzraktér vasbeton tartószerkezetei közül a tégla falazat eltávolítása. Akkortájt jelent meg egy rövid bekezdés az épület bontásáról. Rövidesen azonban látható volt az óvatosság, amellyel a munkák elindultak, s egy-két hét alatt valószínűnek tűnt, hogy szó sincs teljes lerombolásról. Érdeklődésünkre a feltételezett tervező, Kajdócsi Jenő nem reagált - elképzelhető, hogy őt magát is szerződés köti, s nem nyilatkozhat.

(Ilyen lesz a diákszálló? Kép forrása: www.milestone.com)

Amit jelenleg tudni lehet, hogy a frissen kikerült transzparens állítása szerint diákszálló nyílik majd, méghozzá egy európai lánc újabb elemeként. A "Milestone" (Mérföldkő) két bécsi és egy grazi hostele után Budapesten nyitja meg következő szállóját, méghozzá éppen itt, az egykori Tűzraktérben. A lánc honlapján közzétett látványtervek egyértelműen az ipari épület felső, homlokzati síktól hátrahúzott szintjét mutatják, ahol tetőterasz létesül. Az ígéretek szerint minden lakosztályt egyedi, designbútorokkal berendezett és teljesen felszerelt állapotban adják majd ki. Az épületen belül saját fitnessterem, szórakozóhely, tanuló lounge, közösségi nappali tér, az udvar felé pedig kávézók szolgálják majd a diákok kényelmét.

(Ilyen lesz a diákszálló? Kép forrása: www.milestone.com)

A közösségi kulturális funkció lehetősége is megszűnik tehát - ámbár újranyitására edig sem látszott esély. Megmenekül ugyanakkor Budapest egyik ipari emléke, a teljes romlás vagy bontás helyett új funkciót elnyerve. A kerületi élet szempontjából kérdés lehet még, hogy a belső udvar megnyílik-e külső látogatók számára is. Mindenesetre a tömb sorsának rendeződése mindenképp nyereség.

MA 

(A Tűzraktér teljes történetéről részletesebben itt és itt olvashatnak.)