2020-ra több ütemben, fokozatosan birtokba veheti a közönség a megújuló Városligetet. Az átalakítás részleteiről, a jelenleg zajló és még tervezett munkákról Sághi Attilával, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Kendik Géza építész és műsorvezető társa az Archichat_trend második adásában, a Trend FM-en. 

 

Az első, telepítési és elhelyezési kérdésekre választ kereső tervpályázattól az idei tájépítészeti pályázatig ívelő három éves tervezési folyamat végén több magyar sikert is elkönyvelhetünk - a múlt heti műsorajánló bejegyzésben már részben bemutatott új Néprajzi Múzeum mellett a tájépítész pályázaton is hazai győztest hirdettek. Számos megközelítésben foglalkoztatja a médiát a téma. A kulturális, tájépítészeti és építészeti vonatkozású beruházásnak ezúttal az építészeti oldalát járták körül a műsorban, az elmúlt évek - ha nem évtizedek - legnagyobb, és igen fajsúlyos építészeket is megmozdító projektjéről lévén szó.

Ez a széles körű merítés, a nemzetközi mezőny egyértelműen inspirálja a magyar tervezőket - mutatott rá Kendik Géza, saját tapasztalatai szerint egészen más a versenyzés, ha világsztárokkal kell megmérkőzni.
Sághi Attila kiemelte, ez tudatos is volt, igyekeztek elérni, hogy nemcsak a Városliget 200 éves múltjának megfelelő színvonalú tervek szülessenek, de az építész szakmának és a társadalomnak, közízlésnek is fontos, hogy ilyen mezőny álljon fel - még ha előre kétségesnek is tűnt, hogy részt fognak-e venni a világszinten meghatározó irodák. 

A tervpályázatok esetében gyakran elmarad a megvalósulás, ez esetben sikerült meggyőzni a legnagyobbakat is, hogy érdemes elindulni. Ez aztán motiválta a magyar építész szakmát, olyan pályaművek születtek, amelyek évtizedekig kiállítások tárgyai lehetnek, a világsztárok mellett a magyarok is egyenrangú terveket tettek le az asztalra.

Kicsit a pályázat kulisszái mögé tekintve, Mezei Dániel kérdésére Sághi Attila azt is elmondta, a legnagyobb irodák sem kértek más garanciát, mint a pályázati kiírásban rögzített feltételek. Sajnos persze ilyenkor mindig sok alkotás marad díjazatlanul, de számos tervet sikerült valamilyen elismerésben részesíteni. A pályázatok során egy változási folyamat is elindult, egyre növekvő érdeklődéssel. A legutóbbi esetben, a Néprajzi Múzeumnál már mindenki első hívásra megmozdul.

Utóbbi győztes pályázata telitalálat volt Kendik Géza építész szerint, az eredetileg győztes francia iroda Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út sarkára tervezett, kicsit jellegtelen háza helyett. Az új helyszínre kiírt új pályázaton egy, a mezőnyből kiemelkedő tervvel győzött a Napur Architect Kft. Ennek külön értékeként említette az építész, hogy a sokat bírált '56-os emlékművet, amit egyrészt kiváló alkotásnak gondol, s ami másrészt az elmúlt tíz évben nem avult el, remek keretbe fogja.

Sok szempont jelen van a médiában, most viszont túl egy sor eredményes pályázaton, keveset tudni arról, valójában mi történik. Miért nincsen szó erről? - faggatta a riporter Sághi Attilát, aki rámutatott, a napi életmentő műtétekről is kevesebbet hallani, mint a balul sikerültekről - most a média számára kevésbé érdekes munka zajlik: tervezünk és készítjük elő a projektet. Az építészet, építés folyamatában hosszú fázis az, ami nem annyira látványos, vagy épp poros, zajos és veszélyes üzem, bármilyen jó is lett volna, ha mára eljutunk oda, hogy az építészek álmait 3D nyomtatóval azonnal elő lehetne állítani... Igazán nagy hírek akkor lesznek, ha átadásra kerülhet egy terület vagy épület, habár két helyszínen már építkezünk.

A szükséges bontások sem fejeződtek még be, nem akartuk az egész Ligetet egyszerre munkaterületté változtatni, ahogy a kert megújítása zajlik, fokozatosan az épületekkel is haladunk. A Hungexpo-épület eddig elkerített tízezer négyzetméterét felszabadítva például 7000 négyzetméter új kertterület nyílik meg.

Amikor Kendik Gézát arról kérdezte Mezei Dániel, melyik további épületet érzi kiemelkedőnek, ő a Magyar Zene Házát emelte ki, Suo Fujimoto tervét. Montenegroban egy konferencia alkalmával vele személyesen is volt alkamunk beszélgetni - folytatta az építész - mi éppen versenyeztünk a casablancai piac tervünkkel. Akkor örömmel mesélte a japán tervező, hogy az elmúlt öt év legfontosabb terve ide készült. Egy szívfájdalmam van - hogy én is elégedetlenkedjek kicsit - miért maradt ki a Magyar Építészeti Múzeum?

Mindenkinek fáj valami, bár nem tudom, hogy a Magyar Építészeti Múzeumért is tömegek vonulnának-e az utcára, én személy szerint nagyon szeretném, ha megvalósulna - válaszolta Sághi Attila. A jó hír, hogy most válik önálló intézménnyé: Ritoók Pál évtizedes munkája után talán kap erre lehetőséget. Összességében a fotográfiai és az építészeti is a kimaradó elemek közé került. A várható látogatószámokat vetették össze, és a bizonyos mennyiség alatt maradókat húzták le.

Másfelől építészetileg jobb ötlet valósul meg - emelte ki Géza - hiszen e kettő helyén valósul meg a Néprajzi, amely tömegének nagy része a föld alá kerül. A legtöbben ezt a kaput az emlékmű fölött képzelték el, 30 méter fölötti magassággal. Most négy fontos épületünk van most egy tengelyben, a sort a Népművészeti nyitja, majd a Zene háza és a Nemzeti Galéria... Utóbbinál Sanaa és Snohetta verseny alakult ki az első helyért, borzasztóan örültem a Sanaa győzelmének, hiszen a másik pályamű már áll a világban. Ezt meg ugye már a Vajdahunyadnál eljátszottuk, hogy egy remake megépült... Sághi Attila hozzátette, a pályázat és a bírálat nagyon kötött rendszerben zajlik - ez mindennek megfelelt, kivéve annak, ami triviálisnak tűnt, hogy ne álljon már egy ilyen máshol. Természetesen funkcionálisan és belül más, de közismert a ránézésre nagyon hasonló épület. 

A Zene Házának közbeszerzési kiírása a napokban válik nyilvánossá, indul a versenyeztetés, tavasszal már gőzerővel épül, 2018-ban átadásra kerülhet. Már kivitelezés alatt áll a leendő logisztikai központ a Városliget egykori területén, a Szabolcs utcai kórház helyén, föld alatti raktárakkal, restaurátorközponttal. Talán kevésbé látványos, mint a fenti tervek, de a maga nemében kiemelkedően jó építészeti alkotásnak ígérkezik. A Zene Házával együtt  100%-ban megújuló forrásból nyeri a fenntartáshoz szükséges energiát. A park átadása 2020-ban várható, ekkor veheti birtokba teljes egészében a közönség, de 2018-tól hónapról hónapra újabb területeket és épületeket vehet birtokba a közönség.

MA.

Kövessen minket a Facebookon és az Instagramon!

https://www.facebook.com/Archichat_trend-317333375323260/?fref=ts https://www.instagram.com/archichat_trend/