Működésének első évében félmillió látogatót fogadott Bodø új könyvtára, amelyet a DRDH Architects (Daniel Rosbottom, David Howarth) tervezett. Ez a szám azt jelenti, az egész régió megmozdult és birtokba vette az épületet. A látogatók közt jelentős számú a gyermek és fiatal - nem véletlenül. A tervezők külön gondot fordítottak a fiatalabb korosztály igényeire az épület megalkotásakor.

 

A norvég város szívében, a kikötő közvetlen szomszédságában valósult meg az a nagyszabású kultúrközpont, amelynek részét képezi a fényt és kilátást jobban igénylő könyvtár és a zárkózottabb, csendesebb rendezvényközpont és koncertterem.

A könyvtárépület kikötő felé megnyíló, vertikálisan osztott üveghomlokzata a látkép fókuszpontjába került. Egyszerre reflektál az árbocrengetegre, a móló deszkaborítására és a környezetében álló iroda- és szállodaépületekre és képvisel egy magasabb minőséget a meglehetősen heterogén környezetében. 

Az idén kétszáz éves város történetének minden fontosabb állomásából őriz ugyanis valamit a kikötő területe: az egykori halászkunyhóktól a posztmodern időszak szállodáin keresztül a most bemutatott kortárs épületegyüttesig. Irigylésre méltóan kézzelfogható itt a múlt és a jelen folytonossága.

Belső tereiben a fehér, a fa és a szürke kőborítás dominál, szintjeiben összehangolva a szomszédos rendezvényközponttal. Habár két teljesen külön épületről van szó, az átlátások, az azonos formavilág és anyaghasználat egyértelmű kapcsolatot teremt a kettő közt. A térben álló nagyvonalú, egykarú lépcsőre fűződik fel valamennyi szint, kialakítva azt a vertikálisan is tagolt belső "tájat", amelyet a látogatók szabadon bejárhatnak.

Üveghomlokzata mögött több szinten tágas olvasók találhatók, míg az épület hátsó traktusában csendesebb, elkülönített terek várják a tanulni vágyókat. Ifjúsági és a legfölső szinten önálló, zárt tetőterasszal gyerekkönyvtár is található itt. A könyvek mellett építőkockák és filmsarok is várja a kicsiket és nagyokat.

Több ponton is finoman beszüremlik a természet az épületbe. A panoráma a szeszélyes norvég partvidék hegyeivel nyilvánvalóan a leglátványosabb pontja ennek. Az olvasóban csodálatosan ép állapotú megkövesedett ammonitesz-ház idézi a múltat. A tetőteraszon gigantikus gránittömb hever, akár egy zord északi "zen kert" sziklája.

MA.

https://www.facebook.com/Archichat_trend-317333375323260/

https://www.instagram.com/archichat_trend/