Magyarország legnagyobb organikus építészettel foglalkozó szervezete a Kós Károly Egyesülés. A jó építészet azonban nem stílusfüggő - vallja Jánosi János építész, egyetértésben Kendik Gézával. Az A4 Stúdió vezető tervezőjével, Mezei Dániel állandó beszélgetőtársával építészetről, díjakról és főépítészi teendőkről is beszélgetett az Archichat_Trend e heti vendége.

organikus makona jánosi jános makovecz modern stílus építészet mezei dániel kendik géza a4 stúdió archichat

 

Míves kézi rajzon a szadai védőnői tanácsadóház. Tervező: Jánosi János. Forrás: http://eloepiteszet.hu/

A tervezői hozzáállás fontosabb a stílusbeli kérdéseknél - emelte ki Kendik Géza, aki úgy véli, kétféle épület létezik: jó és rossz, s legfontosabb az, hogy a használói jól érezzék magukat benne. Jánosi János, Makovecz Imre (1935-2011.) tanítványa, azt is hozzátette: az elmúlt idők történelme során oly sok mindenen ment át az építészet, annyi minden van még mögötte, többek közt mindenképp lesz szociális attitűdje is. Az építészet, egy jó épület az épített környezeti és történelmi sebeket gyógyíthatja. A stílus csak mindezek után következhet.

Ha mindig visszatérő sportbéli hasonlattal élnénk: két nagyon eltérő stílusban játszó labdarúgó - mondjuk Messi és Ronaldo - sem jobb vagy rosszabb a másiknál - mutatott rá Kendik Géza. Építészeknél ugyanez a helyzet: ha a minőség, ami a használót szolgálja, évtizedeken keresztül jelen van az alkotásokban, akkor a stílus kérdése másodlagossá válik.

A divatok persze váltakoznak - az építészetben is. A modernista hagyományok máig erősen tartják magukat, s ma a megbízók közt is elterjedt a modern ház ideája - ahogyan tíz évvel ezelőtt például a mediterrán ház volt a vágyott forma. Az építész persze mindeközben belül is jár egy utat, s ha meggyőződésből dolgozik, nyitott szemmel és odafigyeléssel, akkor jót tud alkotni. Ahogy Makovecz Imre mondta:

"Az Embereknek nem olyan házat kell építeni, amilyet szeretnének, hanem amilyet szeretniük kellene."

- idézte fel mestere szavait Jánosi János.

organikus makona jánosi jános makovecz modern stílus építészet mezei dániel kendik géza a4 stúdió archichat

Budapesti társasház részlete. Tervező: Jánosi János. Forrás: http://eloepiteszet.hu/

A MAKONA építésze ugyanakkor nemcsak aktív tervezőként gyógyít házakkal: Szokolya főépítészeként lehetősége van a környezetet megváltoztatni. A komplikált jogszabályi környezet változásai folytán bizonyos építkezések leegyszerűsödtek, nem igényelnek építési engedélyt. 300 négyzetméter alatti családi házaknál ilyen módon könnyebbé vált az építkezők dolga. Ennek persze veszélyei is vannak - emelte ki Jánosi - hiszen nem mindig jó, ha bedobjuk a gyeplőt a lovak közé. 

Bejelentési kötelezettség persze itt is van, s mivel Szokolya mindössze ezer főt számlál, a helyszínen, személyesen tudják kezelni az építési ügyeket. A segítő kezet a lakók is szívesen fogadják - folytatta Jánosi János. Géza azzal egészítette ki, hogy a mai adminisztráció előtti időszakban a tervezés és kivitelezés nem vált ketté. Mára teljesen eltávolodott a kettő, s pozitív változás, hogy Szokolyán a pallér szerepe újjáéledt.

A tervezői művezetés "intézménye" persze elvben ma is működik, gyakran viszont a megbízó nem kéri azt, s az építész közreműködése nélkül épül meg a ház - hacsak a tervező önként, szinte titokban nem látogat el az építkezésre. A jogi szabályozások legkülönösebb, közelmúltbeli anomáliája volt, amikor 135 évi kitartó építkezés után kiderült, a barcelonai Sagrada Familia templomnak sincs építési engedélye.

organikus makona jánosi jános makovecz modern stílus építészet mezei dániel kendik géza a4 stúdió archichat

Aszód, Katolikus Hitéleti Központ. Tervező: Jánosi János. Forrás: http://eloepiteszet.hu/

A jogszabályi változások követése az építészek hétköznapjaihoz tartoznak. Az építési tevékenységeket jogszabályok, önkormányzati és országos rendeletek, szakhatósági előírások dzsungele szabályozza. Nem könnyű követni tehát valamennyi terület változásait. 1933-ban a Jánosi-nagyszülők házához egyetlen A/3 méretű dokumentáció tartozott. 

Az építtető bakonyi bányász számára egyszerű instrukciókat adott a papír a szobák és ablakok számáról, a ház méretéről és a szomszéd épületektől való távolságról éppúgy, ahogy arról, hogy menekülési szempontok miatt a katolikus egylet ajtajának kifelé kell nyílnia. S az ehhez hasonló dokumentumok alapján megépülő házak egységesek, mégis egyediek lettek.

Visszatérve a sporthoz: az ország számos pontján épülnek munkacsarnokok a különböző sportágaknak. Kézilabda, úszás, tenisz, vívás - e sportközpontok tervezésében JánosiJános és Kendik Géza is érintett. A TTT program (tanuszoda- tornaterem és tanterembővítés) keretében az ország 24 helyszínén tornatermek, 24 helyszínen pedig tanuszoda épül típustervek alapján. Építészeti oldalról az a fontos ebben, hogy legyen bár szó típustervről, az emberek a magukénak érezzék.

organikus makona jánosi jános makovecz modern stílus építészet mezei dániel kendik géza a4 stúdió archichat

Nemzeti Teniszközpont látványterve. tervező: Kendik Géza. Forrás: http://www.a4studio.hu/

Izgalmas és nehéz feladat ez a fajta építészet: a helyszínre illesztés (ideértve a táji, épített és szociális környezetet is) fontos, de az is fontos, hogy maga a típusterv is mívesen kidolgozott, aprólékosan kidolgozott legyen. Jánosi János tervein 60 ember dolgozik, s helyszíni művezetéssel dolgoznak a minőségi csarnokokon.

Mindemellett Jánosinak kiemelten fontos az utánpótlás nevelése: a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának fiatal pályakezdő építészei adják azt a munkaerőt, azt az országos hálózatot, amellyel ezt a kétszer huszonnégy projektet kézben lehet tartani. Márpedig ezek a projektek - ha lehet egyáltalán efféle különbséget tenni - fontosabbak, mint a hatalmas arénák és stadionok. Itt találhatjuk meg a következő Hosszú Katinkát, ezek a bázisok adják majd az olimpiai- és világbajnokaink következő generációját.

MA

Hallgasson bennünket minden hétfőn 15:00 órától a Trend FM 94.2-ön vagy az internetes adásban. Következő vendégünk Szabó-Kalmár Éva főépítész asszony (Városrendezési és Főépítészi Iroda vezetője) a Hegyvidéki Önkormányzat részéről: Déli Pályaudvar, TF és más érdekes témák lesznek terítéken. Emellett keressen ránk a Facebookon és az Instgramon is Archichat Trend néven.