Jövő nyáron várhatóan megkezdődik az Iparművészeti Múzeum felújítása a Vikár és Lukács Építészstúdió tervei alapján. Az épületben csütörtökön nyílt meg az a kiállítás, amely Breuer Marcell és kortársai építészeti alkotásait és eredeti bútorait mutatja be. A kiállítás tervezője Dévényi Tamás építész. 

 

Csővázas bútor-modell a kiállításon

Két első emeleti termet töltenek meg a magyarországi modern képviselőinek eredeti és modell formájában bemutatott bútorai. A kiállítás fókuszát a centrális elrendezésű első terem középpontjába helyezett gránit asztal adja. A megnyitón Gerhardt Ferenc a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának vezetője kiemelte, küldetésüknek tekintik a műkincsek felvásárlását és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tételét.

Breuer Marcell gránit asztala

Tiziano egy festménye, illetve a Teleky grófok bécsi klasszicista ezüst étkészletének egy újabb darabja mellett ez a modernista felfogású, design-történeti különlegesség kerülhetett ezen az úton Magyarországra a közelmúltban.

A megnyitón bemutatott míves ezüst kínálótál

Az asztalon Breuer építészetének súlyos, mégis finoman megmozduló tömegképzése érvényesül. A kiállítás gazdag anyaga azonban ennél jóval többet kínál: azt a változatosságot, ami a modernizmus izgalmas, sok szempontból átmeneti, a világháború által sajnálatosan megszakított bútorterveiben felfedezhető. Ikonikus csővázas bútorok, átalakítható, kihúzható vagy épp összecsukható mobíliák mellett Kozma Lajos elképesztően finom megmunkálású szekrényéig a legizgalmasabb darabokkal lehet testközelből megismerkedni.

Utóbbi érdekessége, hogy Kozma különböző árnyalatú, kisebb, lakkozott darabokból illesztette ösze a szekrény frontját, így egyben megbízóinak az anyagmintákat is be tudta mutatni a műtermében - mesélte Dévényi Tamás, aki tervezőként és kurátorként is közreműködött a kiállítás megszületésében.

Kozma Lajos szekrénye

Nagyméretű, sárga színű molinókon jelennek meg az információk igényes tipográfiával, fekete-fehér nyomatokkal - a grafika Parák Andrea munkája. Ezek az installációk egyszerre folytonossá teszik és tagolják a teret, az egyes tervezők bútorainak hátteret teremtve. Az elhelyezett tárgyak egyszerre hatnak önálló enteriőr-részletnek és egyetlen, áramló tér elemeinek. Áttekinthető, információtartalmát tekintve azonban igen sűrű, kevésbé a mennyiségre, mint inkább a minőségre koncentráló kiállítás ez, amely alkalmas arra, hogy átfogó képet adjon a korról és legjelentősebb magyar vonatkozású alkotóiról. 

Enteriőr-részlet a kiállításból

És hogy kinek ajánljuk? Építész- és designerhallgatóknak, valamint a harmincas évek (és filmjei) rajongóinak kötelezően, de nem szükséges a szakmai érintettség. A nagyközönség által máig gyakran félreértett és kevéssé ismert modernista design mindenki számára elérhetővé válik az Iparművészeti Múzeum (átmenetileg) búcsúkiállításán keresztül.

MA.

Hallgasson minket minden hétfőn 15:00 órától a Trend FM 94.2-ön vagy olvasson minket a Facebookon és nézzen ránk az Instagramon archichat_trend néven.