3d nyomtató archichat beton oszlopA 3D nyomtatás napjaink egyik legnépszerűbb új technológiája. Az ipar számos területén, az autóipartól a fogyasztási cikkek gyártásán keresztül az egészségügyig alkalmazzák már sikeresen, de az építészet ezektől még elmaradni látszik. Eddig.

 

Kínában már 2014-ben felhúzták az első 3D nyomtatású házakat és ezt még néhány követte a világban, de a technológia nem vált általánossá. Napjainkban a legtöbb építész a tervezés során makett készítésre használja. Ma is még hír értékű, ha ennél komolyabb munka készül el.

3d nyomtató archichat beton oszlop

Európában a francia XtreeE cég az egyik, akik 3D nyomtatású beton projekteket készítenek. Idén készült el az a betonoszlop, amely egy Aix-en-Provence-i iskola bejárata fölötti tetőt támaszt alá.

 3d nyomtató archichat beton oszlop

A cég által programozott robotkar 3D nyomtatással egy speciális betonkeverékből préseléssel hozta létre a külső zsaluzatot, amelybe a LafargeHolcim cég által készített betont öntöttek.

3d nyomtató archichat beton oszlopA zsaluzatot az XtreE stúdiójában, 4 részletben 15 óra alatt nyomtatták ki, és a kész elemeket a helyszínen állították össze.

3d nyomtató archichat beton oszlopItt nyerte el végső formáját csiszolás után a 4 méter magas és majdnem 2 méter átmérőjű oszlop, amely megjelenésében egy kacskaringós fa gyökereit mintázza.

3d nyomtató archichat beton oszlopMa még sok vita van az építészek között arról, hogy mi lehet a 3D nyomtatás szerepe az iparágban, de az kétségtelenül elmondható, hogy nagy számú betonelemet kevesebb emberi munkával lehet létrehozni az új technológiával, mint a hagyományos módszerekkel.

- füles - 

A cikk az archdaily.com írása alapján készült. Fotók: Lisa Ricciotti és XtreeE

Hallgasson bennünket minden hétfőn a 94.2 Trend FM-en vagy keressen ránk a Facebookon Archichat trend néven.