A FUGA Budapesti Építészeti Központban október 24-ig megtekinthető a Polónyi István munkásságát bemutató, Németországot és Debrecent is megjárt kiállítás, amelyhez ezúttal - izgalmas adalékként - a hazai szerkezettervezők látványos modelljeitársulnak. Művészet, szerkezetiség, fizika - az interaktív elemekkel és színes installációkkal gazdagított kiállítás az egész család számára kínál érdekességeket. Vonalak és felületek - a Belváros szívében.

 

A M:AI (Museum für Architektur und Ingenieurkunst NRW, Gelsenkirchen), A:AI (Archiv für Architektur und Ingenieurbaukunst NRW, Dortmund), MODEM Modern és a Kortárs Művészeti Központ közös szervezésében valósult meg a Gyulán született, de aktív éveiben Németországban működő Polónyi István munkásságát feldolgozó tárlat. Az elképesztően látványos és változatos épületeket, hidakat, csarnokokat végigtekintve nemcsak egy kitűnő statikus mérnök, hanem egy együttműködő, alkotó ember portréja rajzolódik ki előttünk.

A bemutatott anyagok önmagukban derengő fénnyel világító, látványos installációkba kerültek, amelyek formájukkal mintha csak egy dolgozószoba minden feladatnál visszatérő íróasztalai lennének. Felnagyított piktogramként jelennek meg az építmények kontúrjai, segítve az eligazodást, és emlékezetessé téve az eredeti terveket, leírásokat, modelleket, sőt, egy ízben még bélyeget is felvonultató "gondolákat".

A FUGA Breuer Marcell terme Dortmund, több német város és a hazai debreceni bemutatkozás után október elején fogadta be az utazó kiállítást, így a budapesti és környékbeli közönség is megismerheti a világhíres épületek megszületésében közreműködő zseniális mérnököt. Olyan korszakban alkotott, amikor a lecsupaszított, tiszta tartószerkezetek és azok szépsége felértékelődött, mérnök és építész együttműködéséből máig nagy hatású, művészetet és tudományt egyesítő munkák épülhettek.

E közös gondolkodás részleteibe nyerhetünk betekintést, ha végigbarangoljuk a tárlatot. Mindeközben olyan, közelről tán sosem látott elemekkel is megismerkedhetünk, mint az üvegkockában, mint spirituszban "lebegő" parabolikus hiperboloid, vagy a Mero-csomó, a több irányból érkező rúdelemek összefogására szolgáló, alig kétökölnyi acélgömb, amelyben akár gyerekkorunk építőjátékára ráismerhetünk. Rácsodálkozhatunk egy ilyen ipari tárgy elképesztően precíz, már-már műtárgyszerű kidolgozására, amit a kiállításon való szereplése csak tovább erősít.

A hidak, csarnokok, templomok, pavilonok és múzeumok mellett a Magyar Mérnöki Kamara, a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ bemutatja a 2016 elején közzétett pályázatukra beérkezett legizgalmasabb építőmérnöki modelleket. Építész- vagy építőhallgatóknak kötelező: soha ilyen szórakoztató nem volt még egy háromcsuklós tartó. A statikai alapokat közérthető, interaktív, megfogható és kipróbálható formában mutatja be a kiállítás.

A Belvárosban járva tehát kihagyhatatlan programpontként ajánljuk a FUGA Budapesti Építészeti Központ kiállítását - előterében pedig a magyar és külföldi építészeti, design, urbanista szakirodalom, albumok és kötetek sokasága várja az érdeklődőket.

MA

Kövessen minket a Facebookon, az Instán archichat_trend néven, valamint hallgasson bennünket minden hétfőn a Trend FM hullámhosszán!