Egy 87 négyzetméteres városi, családi ház tervezése valószínűleg kevés építészt hoz lázba, ha azonban valaki megnézi ennek a tokiói épületnek a képeit, láthatja, hogy még a leghétköznapibb megbizatást is különlegessé lehet varázsolni. Makiko Tsukada japán építész egy alagutat tervezett egy egyszerű hasáb alakú házba. 

 

A furcsa megoldás célja az volt, hogy a T alakú kereszteződésben álló épület alagútjával egy virtuális keresztutat hozzon létre az alkotó.

Nem egy monori tanyaépület. Forrás: archdaily.com / fotó: Shinkenchiku-sha

Ezzel az egyedi ötlettel megzavarja a lakásba belépők térérzékelését, a negyed henger külső és belső oldalán elsőre nehéz eldönteni, hogy a lakásban, vagy azon kívül tartózkodnak.

A zöld jól állna neki. Forrás: archdaily.com / fotó: Shinkenchiku-sha

 Az alagút elején egy autó számára parkolóhelyet alakítottak ki, majd egy üvegajtón keresztül lehet belépni az épületbe. Belül két fedetlen doboz rejti el a fő hálószobát és egy fürdőszobát, így a mennyezeten keresztül jut be ezekbe a terekbe a külső fény.

 

Nem antik bútornak való vidék. Forrás: archdaily.com / fotó: Shinkenchiku-sha

Az alagút külső részénél egy dolgozót alakítottak ki, innen egy kis belső udvarba lehet kijutni, amelyen keresztül természetes fény érkezik a lakás dolgozó részébe. Szintén a külső részről egy lépcső vezet az alagút tetejére, amelyen sétálva lehet feljutni az első emeletre, ahol egy vendégháló és az étkező található.

Ebben az alagútban nem 80 km/h-ra a sebességhatár. Forrás: archdaily.com / fotó: Shinkenchiku-sha

Az emeleten is folytatódnak a különleges megoldások. A padló szinte lebeg az alagút felett a külső szemlélő számára.

Nehéz eldönteni, hogy szívesen laknánk-e benne. Forrás: archdaily.com / fotó: Shinkenchiku-sha

A különleges szerkezet és a szinte üres belső terek itt Közép-Európában furcsának hatnak, de az ultramodern Tokióban sem mindennapi épület az alagút ház. 

- füles - 

Hallgasson minket minden hétfőn 15:00 órától a Trend FM 94.2-ön vagy nézzen ránk a facebookon és az Instagramon Archichat Trend néven.