Egy épületet tervezésekor számos tényező befolyásolhatja a tervezőt: a megrendelő álma, az építmény funkciója, a környezet ahol állni fog, vagy akár az anyag, amelyből elkészül. A most bemutatott épületek és építmények erre az utolsó tényezőre hoznak példákat, mert kivétel nélkül a fém ihlette őket. 

 

Nebuta-nö-ie-Warasse (épület a beveztőben)

Ezt a japán közösségi teret tizenkét méter magas csavart és hajlított acélszalagokkal burkolták, amelyek átjárókat rejtenek, és így jut be a fény is a belső térbe. Az épületet egy tradicionális japán fesztivál a Nebuta tiszteletére emelték. A belső tereket a fesztiválon használt hatalmas papírbábok díszítik, amelyekkel ősi japán és kínai mítoszokat jelenítettek meg. Az épületben a múzeum mellett, étterem és hangversenyterem is található.

Plaza del Servico a la Patria

Mexikóvárosban található ez a katonai síremlék, amit a szervezett bűnözés elleni harcban elhunytak emlékére állították. Neveiket egy fehér márvány belsőbe vésték, amit egy látványos külső fémszerkezet borít. A síremlék egy víztükör felé emelkedik, amelybe érkezik egy kicsi vízesés érkezik.

Gördülő turistaházak 

Az Egyesült Államokban található kemping tulajdonosának, olyan épületekre volt szüksége, amelyekből tökéletes a kilátás valamint olcsó és egyszerű a karbantartásuk. A rozsdás acélkerekeken álló kunyhók, olyan hatást keltenek, mintha lebegnének a táj felett. A kétszáz négyzetméteres parafa és rétegeltfa dobozok acél borítása és a hatalmas üvegablakok, nemcsak a tulajdonos kívánságait, hanem az amerikai építészek csodálatát is elnyerte, ezt számos díj is bizonyítja.

City of Jaca Hockey Arena

Spanyolország és a jégkorong nem egy megszokott párosítás, de az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál miatt a spanyol városnak szükséges volt egy, olyan épületet létrehoznia, ahol a jeges versenyeket megszervezhették. A szokatlan cél különleges épületet eredményezet. Egy hatalmas acél kupola lényegében bármiféle homlokzat nélkül éri el a talajt. Belsejében két jégpálya található nézőtérrel és a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségekkel.

Top Tirol

A lebegő acélkilátót az Alpokban, Ausztriában kereshetjük fel, ha gyönyörködni szeretnénk a körülötte lévő háromezres csúcsok fenséges látványában. A csodálatos körpanoráma 109 hatalmas hegycsúcsot és a Stubai-gleccser megtekintését teszi lehetővé az év minden napján.

Narancsház

Lyonban a Rhone folyó melletti régi kikötőben található ez a hatalmas narancssárga lyukas kocka. Cél volt az ipari örökség megőrzése, és új kulturális valamint kereskedelmi funkciókkal való bővítése. Az óriási lyukon keresztül jut fény és levegő az épület belsejébe. A könnyű acélszerkezet narancssárga színe utal a terület eredetére, hiszen ezt a színt gyakorta használták a kikötők ipari létesítményein.

Ez csak néhány példa arra, milyen nagyszerű és egymástól teljesen különböző épületet inspirálhat a modern építészek egyik kedvenc anyaga, a fém.

- füles - 

 Hallgasson minket a Trend FM 94.2-ön mindne hétfőn 15:00 óra után vagy keressen ránk a Facebookon Archichat_Trend néven.