Korábban már bemutattuk a Zoboki Gábor által tervezett új táncközpontot itt. Jövő évadtól az Operaház egyes funkciói és előadásai is költöznek, méghozzá egy ipari műemlék területére, a kőbányai Eiffel Műhelyházba. A kortárs előadóművészetek rajongóinak most újabb jó hírrel szolgálhatunk: közelgő huszadik születésnapja előtt kibővülhet a Trafó.

 

 

A Trafó ma - kép forrása: http://katalizatordij2010.blog.hu

A trafóházak Budapest városképének kerületről kerületre felbukkanó elemei - gondoljunk csak a Dob utcai vagy a Fővám téri téglával burkolt, monumentális építményekre. A Trafó - így nagy kezdőbetűvel - persze más. Régebbi, kisebb, sokak által szerethetőbb. Az ipari szecesszió ritka maradványa 1909 óta áll a Liliom utca sarkán, és 1998 óta fogad be kortárs performanszokat.

A kortárs művészeteket és építészetet olykor nehezen befogadó magyar közönség számára szemléletformáló, egyedülálló munkát végzett Szabó György, a Trafó intézményének megálmodója. A siker pedig letagadhatatlan: ha bármi kifogás felmerül, az főképp a helyszűkével és a közönségforgalmi terek befogadóképességével kapcsolatot. Hamarosan pedig ezt is orvosolni fogják. A ház előtt fekvő jelenlegi parkoló és kihasználatlan területen várhatóan még a nyár folyamán kibővül az épület.

Így bővülhet ki a Trafó. Kép forrása: http://hvg.hu

Az elmúlt években az építészeten végigsöpört az újrahasznosítási láz. A hajózási konténerek alkalmazása, átszabása, sorolása jobbra-balra és felfelé ennek a trendnek az egyik önállósult ága. S nem csak tervpályázatokon, fióknak készülő ellenterveken, de számos megvalósult példa is mutatja, lehet helye ilyen kísérleteknek az építészeti palettán. Shakespeare Globe Színházának rekonstrukciójától tengerparti villákon át menekültszállásig számos funkciót elláthatnak a konténereket, mint alapegységet alkalmazó épületek.

Így bővülhet ki a Trafó. Kép forrása: http://hvg.hu

Magyarországon ilyesmire élő példa nem volt eddig. Most viszont lehet: ezzel a technológiával bővíthetik ugyanis a Trafót. Az engedélyek már megvannak, a kiviteli tervek és a megvalósítás azonban még hátra van. Maradjanak velünk tavasszal, hogy nyáron együtt kísérhessük figyelemmel Budapest provokatív előadóművészeti helyszínének provokatív átépítését!

MA