kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dánielAmikor elképzelünk egy kínai élelmiszeripari üzemet - ha egyáltalán elképzelünk -, nem a design, a szépség és a lebegés jut először eszünkbe. Pedig a most bemutatott épület ezekkel a tulajdonságokkal is rendelkezik, egy olyan vidéken, ahol azt gondolná az ember, hogy negyedmillió áldozat után már senki sem akar építkezni. A pusztítás azonban visszahozta a már-már elfeledett régi, organikus építészetet. 

 

Az élet szerencsére nem áll meg. Kellő tiszteletet adva az áldozatoknak jelentsük ki, hogy eltelt negyven év Tangshan környékén és a vidéken szinte alig látszik a korábbi katasztrófa. Pedig körülnézve az intereneten láthatjuk, hogy megdöbbentő volt a pusztítás. 


kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dániel

 Az első két kép forrása: alchetron.com és womenofchina.cn

A Pekingtől 150 kilométerre lévő Tangshan ipari város melletti mezőgazdasági területre építették fel ezt a bioélelmiszert feldolgozó üzemet.

kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dániel

A cikkben szereplő további képek forrása: Wei Jin-Qi (archdaily.com) 

Az épület tervezésekor figyelembe kellett venni a terület bonyolult geológiai viszonyait, itt történt ugyanis a történelem eddigi legpusztítóbb földrengése 1976-ban, melynek legalább 250.000 halálos áldozata volt.

A könnyű faszerkezetes építmény áttetsző műanyag oldalfalakat kapott, formáját egy hagyományos pekingi udvarház, a hutong ihlette. Ezek eredetileg a középkori Peking jellegzetes belső udvaros házai voltak. Sajnos ezekből már csak nagyon kevés maradt fenn, a modernizálás jegyében rengeteget leromboltak az utóbbi évtizedekben.

Egy hutong a múltból, ami most is áll Pekingben.

kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dániel

Forrás: alternativebejing.com

Az Archstudio fiatal építész iroda egy ilyen épület felújításával érte el első sikereit, talán ezért is jutott eszükbe ezt a formát mezőgazdasági környezetbe helyezni.

kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dánielAz épületegyüttes négy független házból áll, amelyek egy nagy méretű belső udvart vesznek körbe. Ezekben oldják meg a termények tárolását, feldolgozását és csomagolását is.

kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dánielAz épületek közötti kapcsolatot egy "áttetsző" külső folyosóval oldották meg, ezen keresztül lehet az üzemet megközelíteni. Az épületek közötti távolság biztosítja a természetes szellőzést és a fény bejutását. A könnyű ragasztott faszerkezet egy 60 cm vastagságú cement alapon áll.

Ennek köszönhető az építmény lebegő látványa, de a design mellett nagyon fontos funkciója az alapnak, hogy megakadályozza a nedves talajon álló épületek vizesedését.

kína földrengés pusztítás peking építészet organikus üzem ipar mezőgazdaság archichat kendik géza mezei dánielA tervezés megvalósította egy (és a) megrendelő minden álmát: olcsón kapott egy biztonságos és kiváló funkciójú építményt, amelynek designja felkeltette az építész szakma figyelmét, érdeklődését.

Ráadásul valószínűleg egy komolyabb földrengésnek is ellenáll, de reméljük, ezt a gyakorlatban nem tudjuk meg soha. 

- füles- 

Hallgasson minket minden hétfőn a Trend FM 94.2-ön vagy nézzen ránk a Facebookon és az Instagramon archichat_trend néven.