A Chameleon sokszínű. Kép: http://chameleon-smarthome.com

Majdnem építészetről volt szó az Archichat_Trend adásában. Az okosotthonok akárcsak a számítógép háza, a legfrissebb tudást, innovációkat, technológiát fogadják be. Kendik Géza (A4 Stúdió) és Mezei Dániel vendégeként Szarvas Pétert a Chameleon Smart Home vezetőjét üdvözölhettük.

 

Feszül egyféle ellentmondás az építészet, mint viszonylag lassú "műfaj", és az informatika, okoseszközök hihetetlen sebességű fejlődése között. Az okosotthonokba épített technológia akár már 4-5 év alatt elavulttá válhat, cserére szorulhat, amire az építészet nem mindig tud felkészülni előre. A Chameleon Smart Home küldetése, hogy rendet tegyen az okosotthonok piacán, feloldva ezt az ellentmondást.

Céljuk, hogy a tervezés és építés idején ne kelljen azonnal a smart home megoldások közt is végleges döntést hozni - hiszen akad épp elég nehéz döntési helyzet enélkül is a megbízó és építésze számára. Szarvas Péterék fejlesztése egy olyan "digitális kapu", köztes réteg, amely a hagyományos analóg villanyszerelési infrastruktúra és az okosotthon rendszerének központi vezérlője közé iktatható. A különböző épületautomatizálási rendszerek vezérlője csatlakoztatható e kapuhoz.

Tartsa kezében az irányítást az egész ház fölött! Kép: http://chameleon-smarthome.com

A fejlesztésnél kulcskérdés volt a kábelek mennyiségének csökkentése: a  csillagpontos kábelezés problémája, hogy hagyományosan működő lakásként nem lesz használható az épület vagy egység. A Chameleon Smart Home rendszerében kiépül az analóg modell és egyetlen adatkábellel lokálissá tehető a vezérlés minden egyes beépített eszköz - például villanykapcsoló - esetében.

Kendik Géza építészeti hasonlatával élve: a mobilitás, átalakíthatóság igényére az építészet még csak-csak megtalálta a megoldást néhány nap alatt átvariálható gipszkarton válaszfal-rendszerekkel, de a gépészet nagyon nehezen mozdítható, ha egyszer elkészült. Egy család életciklusát figyelembe véve márpedig egyre nagyobb a mobilitás igénye. Olyan ez, mintha az okostelefonunkban össze lenne építve a hardver és a szoftver - fűzte hozzá Szarvas Péter, s ha egy új alkalmazásra, funkcióra vágyunk, nem tudnánk a szoftver frissítésével hozzájutni. A smart home rendszer jelenleg éppen ilyen nehézségekkel néz szembe.

S hogy miben tud többet egy smart home, mint egy hagyományos? Leginkább a biztonság, kényelem és energiagazdálkodás oldaláról. Például este elalvás előtt egy gombnyomással zárható az ajtó, a redőnyök és elsötétíhető a ház. Ugyanakkor éjszakai módban egy csökkentett világítással lehet eljutni a mosdóba, majd reggel, ha kisütött a nap, akkor a lakóval együtt ébred a ház is. Ugyanígy ha a konnektor mögé rejtett modulokat építünk be, akkor a fogyasztás is mérhetővé válik, de akár egy esetleg bedugva felejtett eszköz távolról is áramtalanítható. A mobiltelefonra telepített applikáció jelzi ugyanis, ha valahol indokolatlan áramfelvételt érzékel a rendszer.

Energiahatékonyan elérhető nagyobb komfortérzet is. Kép: http://chameleon-smarthome.com

Kendik Géza egy régi Chaplin-film óta várja, hogy valóra váljon az abban bemutatott vízió: a tyúktól egy csatornán keresztül eljut a tojás a konyhába, ott automatikusan elkészül a rántotta, amit már csak meg kell enni. Ha tyúkot nem is köthetünk be a rendszerbe, kiküszöbölhető például az, hogy ha meleg vizet szeretnénk engedni a csapról, akkor időt és ivóvizet pazaroljunk, arra várva, hogy odaérjen a csőrendszeren át. 

De vajon az egyre bonyolultabb rendszerek nem rejtenek-e egyre több meghibásodási lehetőséget - vetette fel a kérdést Kendik Géza. Mennyire kezelhető könnyen egy nem hozzáértő számára ez a rendszer? A Chameleon Smart Home rendszere éppen ezt igyekszik kiküszöbölni: az egyes eszközökhöz beépített lokális megoldások nem szükségképpen kommunikálnak központi egységgel. A cég célja, hogy egy egyszerű alapréteget épít ki, s a tulajdonos választhatja ki azt a rákapcsolható központi egységet, ami neki a legmegfelelőbb. Költözéskor ezt a központi vezérlőt akár magával is viheti - természetesen a házba épített rendszert nem.

Egyre több ilyen cég van ugyanakkor a piacon, egyre nehezebb lehet előnyhöz jutni. A Chameleon a nagy tömegű értékesítésre fókuszál: azon társasházakra, ahol a technológia még nem adott, de az igény megjelenik. A beruházók, ingatlanfejlesztők részéről csak minimális többletköltséget jelent, a döntés a beköltöző lakók kezébe kerül, hogy szeretnék-e egyáltalán használni az okos rendszert, s ha igen, milyet. Ezen kívül a cég olyan, a tágabb környezetre is kiterjedő információszolgáltató applikációt is nyújt, amelyen közös költséget lehet fizetni, vagy akár a helyi, házban működő szolgáltatásokra előjegyzést tenni.

Finoman "beidegzett" lakásokat hoznak létre. Kép: http://chameleon-smarthome.com

Mindez egyelőre egyszeri bekerülési költséggel elérhető, 50-60 négyzetméteres lakásra már 300 ezer forinttól kezdődően lehet csomagot választani. A megbízó igényeinek és lehetőségeinek megfelelően persze a prémium kategóriáig terjednek a lehetőségek, és zajlanak tárgyalások havidíjas rendszerről is. A cél, hogy olyan partnereket is bevonjanak a Chameleon alá, amelyek további szolgáltatásokkal színesíthetik a palettát. Így például a vezetékes technológia előnyeit a vezeték nélküliekkel kombinálva további variációk is elérhetők.

Ez lesz-e a házak jövője? A mai gyerekek generációjának talán már természetesebb lesz, még ha nekünk sci-finek tűnik is - emelte ki Kendik Géza. Fontos kérdés az is, hogy ha ma kiépül egy ilyen rendszer, akkor vajon hogyan fog kinézni 7-8 év múlva? A trend az, hogy a nagyobb gyártók hangalapú vezérlésre állnak rá - ennek lehet igazán nagy jövője. Értelmes utasításokat adva a mesterséges intelligenciával felszerelt rendszernek egy újabb szintre emelhető a komfort.

A következő adásban is tartsanak velünk, ha sikerül elérni, meghívjuk Önöknek Asimovot!

MA